Obama orolig för desinformation på sociala medier

Barack Obama Tal På Stanford Om Desinformation I Sociala Medier

Barack Obama under ett tal på Stanforduniversitetet i Kalifornien. Foto: Harry Gregory/Stanford University

Barack Obama har uttryckt sin oro för hur felaktig information om till exempel vaccin mot corona, får utrymme på sociala medier. Den före detta amerikanska presidenten menar att det är ett hot mot demokratin och ber techbolagen om att hitta en lösning.

– Sättet på vilket dessa plattformar är utformade verkar få oss att luta i fel riktning och spär på några av mänsklighetens värsta impulser, sa Barack Obama i ett tal på Stanford Cyber Policy Center.

Kostar människoliv

Obama använde coronaviruset och vaccin mot covid-19 för att exemplifiera vilket genomslag desinformation kan få i den riktiga världen.

– Att forskare lyckats utveckla säkra och effektiva vaccin på rekordtid är en ofattbar prestation. Och trots att vi vet hur bra de fungerar är fortfarande var femte amerikan villiga att ta risker för sig själv och sin omgivning istället för att vaccinera sig. Människor dör på grund av felaktig information.

Översvämma med avloppsvatten

Obama belyste också hur plattformarna används illvilligt av aktörer som Putin och Donald Trumps före detta chefsrådgivare Steve Bannon.

– De förstår att det inte är nödvändigt för människor att tro på informationen de pumpar ut, för att torts allt kunna underminera demokratiska institutioner. Du behöver bara översvämma ett lands digitala torg med tillräckligt med avloppsvatten. Du behöver bara lyfta frågor, sprida tillräckligt med smuts, plantera tillräckligt med konspirationsteorier, så att medborgare inte längre vet vad de ska tro. När de sen förlorar sin tro på sina ledare, traditionella medier, politiska institutioner, till varandra eller på möjligheten till sanning, är kriget vunnet, säger han.

Andra incitament än tjäna pengar

Uttalanden från den förre presidenten kommer samtidigt som både republikaner och demokrater i landet ser över möjligheten att skärpa regleringar för de så kallade Big Tech-bolagen, som bland annat anklagas för att försvåra situationen för mindre bolag och för sin hantering av personliga data.

Barack Obama vill att sociala medie-jättarna ska ta ansvar och bli mer transparanta.

– De här bolagen är fortfarande alltför skyddade kring hur exakt deras teknik fungerar, och hur deras rankingsystem för vad som blir viralt och inte, fungerar. De behöver andra incitament än att bara tjäna pengar eller fortsätta att utöka sina marknadsandelar, och lösa det problem de har varit delaktiga att skapa, säger han.

Källa: CNET

25 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflersäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng