Ny studie visar: 43 procent avböjer oflexibla jobb

Person Arbetar Hemifrån I Virtuellt Möte

Foto: Adobestock

Hela 43 procent av anställda i Sverige skulle säga nej till ett jobb ifall det inte erbjuds flexibla timmar. Samtidigt har nästan lika många, närmare bestämt 40 procent, bytt jobb under de senaste två åren.

Det är tydligt att arbetsgivare över hela Europa måste tillhandahålla flexibilitet över när, var och hur deras team arbetar för att säkerställa att de håller medarbetarna engagerade och nöjda. Att ge medarbetare större valmöjligheter över hur pass flexibelt de arbetar innebär också att chefer måste vara medvetna om eventuella fördomar de har mot anställda som tillbringar mindre tid på kontoret, säger Frank Weishaupt, vd på Owl Labs.

Owl Labs nya studie The State of Hybrid Work Report 2022 visar att ett flexibelt arbetsliv är viktigt för att locka talanger och behålla sina medarbetare. 40 procent av anställda i Sverige har bytt jobb de senaste 24 månaderna och av de som inte gjorde det letar nu 18 procent aktivt för nya arbeten.

Uppskattat med flexibla arbetstimmar och 4-dagars arbetsvecka

43 procent skulle avböja ett nytt jobb om de inte erbjöd flexibla timmar, och 30 procent skulle tacka nej om arbetsgivaren inte tillhandahöll en flexibel arbetsplats. 1 av 3 skulle säga nej till ett framtida arbetstillfälle om heltidsarbete från kontoret var ett krav.

De mest tilltalande förmånerna för en blivande arbetsgivare är flexibla arbetstimmar (43 procent), flexibel arbetsplats (32 procent) 4-dagars arbetsvecka (27 procent) och obegränsad semester i den mån som är möjlig (27 procent).

Enligt de svarande i studien är den ideala balansen arbetslivet tre dagar på kontoret och två dagar på distans.

Kontorsarbetare favoriseras?

Dock finns det fortfarande en oro för att distansarbete kan leda till att man går miste om jobbmöjligheter och andra förmåner. 47 procent av anställda i Norden tror att favorisering uppstår på grund av hur var och var de arbetar, och 54 procent tror arbetsgivare tenderar att ha högre förtroende för personer som arbetar heltid på kontoret snarare än distans- eller hybridarbetande.

Källa: Owl Labs

26 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng