Elon Musk köper Twitter

Elon Musk På En Scen

Elon Musk. Foto: Steve Juvertson/Wikimedia Commons

Världens just nu rikaste man, Elon Musk, köper Twitter för 44 miljarder dollar. Bland annat vill han öppna upp algoritmerna och förgöra spambottarna på plattformen.

­– Yttrandefrihet är basen i en fungerande demokrati, och Twitter är det digitala stadstorget där saker som är centrala för mänsklighetens framtid diskuteras, sa Elon Musk i ett uttalande, när han meddelade om sitt köp.

”Otrolig potential”

I början av april köpte Musk nästan 10 procent av bolaget. Redan någon vecka senare la han sitt första bud för att ta över hela bolaget, och beskrev hur plattformen hade en ”otrolig potential” som han ville låsa upp. Där och då ville han också se fler åtgärder för att bli av med fejkkonton och samtidigt lätta på plattformens olika regleringar.

– Jag vill också göra Twitter bättre än någonsin genom att skapa nya funktioner, öppna upp algoritmerna för att öka förtroendet, förgöra spambottarna, och autentisera alla människor, säger Elon Musk.

Ska vara debattforum

Elon Musk själv har 80 miljoner följare på Twitter. Han har inte varit helt okontroversiell, och har till och med blivit stämd för att ha misslett investerare av Tesla i tweets han gjorde 2018. Men han vidhåller att Twitter trots allt är ett forum för debatt.

– Jag hoppas att till och med mina största kritiker stannar kvar på plattformen, eftersom det är det yttrandefrihet handlar om, säger han.

I samband med köpet kommer Twitter att plockas bort från börsen, delvis eftersom Musk själv menar att det kommer ge honom större frihet att utveckla produkten. Bland annat vill han se över om tweets ska kunna bli längre och om det ska vara möjligt att ändra sina tweets efter att de lagts ut.

Framtid osäker för nuvarande ledning

Nuvarande CEO Parag Agrawal, som tog över från grundaren Jack Dorsey i november förra året, ska ha sagt till sina anställda att det inte är klart vilken riktning som företaget nu ska ta och Musk ska i sitt erbjudande till Twitters styrelse ha sagt att han inte har förtroende för ledningen.

När börsen stängde i USA på måndagen låg dock aktien fortfarande på ett något lägre pris än de 54,20 dollar som Musk betalade per aktie. Samtidigt är plattformen med sina 217 miljoner dagliga användare, inte i närheten av till exempel Facebook i aktivitet. Men enligt Elon Musk själv bryr han sig inte om den ekonomiska biten i sitt köp.

Källa: BBC

26 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerdigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng