Amazons över 3 000 satelliter snart i rymden

En Satellit Och Amazons Vd Andy Jazzy

Amazon är på god väg att skjuta upp sina drygt 3 000 satelliter i rymden, som inte minst kommer innebära ett bättre uppkoppling för bolagets kunder och AWS. Det blir det största kommersiella uppskjutet av satelliter någonsin.

– De här avtalen speglar vår oerhörda tro på Project Kuiper, och vi är stolta över att arbeta med en så imponerande samling partners för att fullfölja vårt uppdrag, säger Dave Limp, SVP, Amazon.

Amazon har ingått ett avtal med de tre kommersiella rymdbolagen Arianespace, United Launch Alliance och Blue Origin, där det senare även det är ett bolag grundat av Amazons grundare Jeff Bezos.

LEO-satelliter för bättre nät

De 3 236 satelliterna har utvecklats i vad som kallas för Project Kuiper, där över 1 000 personer har varit involverade. Förhoppningen nu är att genom 83 uppskjutningar de kommande tre åren, få ut merparten i en bana runt jorden, där det i dagsläget finns totalt cirka 4 800 satelliter.

Det rör sig om så kallade low earth orbit-satelliter, eller LEO-satelliter, som ska bidra till ett prisvärt bredband för kunder, samtidigt som det hjälper till att stärka Amazon försäljningsplattform och alla dess tjänster.

– Att säkra uppskjutning från flera leverantörer reducerar riskerna med störningar i schemat och säkerställer en långvarig och marknadsmässig prissättning som innebär besparingar för våra kunder, säger Dave Limp.

Elon Musks SpaceX har redan runt skickat upp 2 000 Starlink-satelliter, också det en satellit med bredband som idag har runt 250 000 användare. Även SpaceX planerar att skjuta upp fler satelliter.

Källa: ZDNet

6 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng