Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett år med Svea

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Text Tim Leffler Foto SLU, Voister 14 oktober 2020 digit

– En sak har jag lärt mig när det kommer till it-utrustning ute till sjöss och det är att det alltid något system som är nere och allt fungerar inte samtidigt, utan det är en ständig kamp. Med det sagt har det hittills inte inneburit att verksamheten på Svea har stannat, säger Björn Lindell, it-strateg på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Sveriges modernaste forskningsfartyg

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg. Det som gör att Svea förtjänar den titeln är inte minst all it-utrustning som finns ombord med instrument som klarar att samla in mycket data med en hög frekvens och en upplösning i världsklass. En två veckor lång expedition har möjlighet att lagra uppemot 20 terabyte data.

Utöver det finns det nätverksutrustning som gör att Svea kan vara uppkopplade till fibernätet, 4G, NET1 och till VSAT sattelituppkoppling. Fibernätet används när fartyget är i hamn, 4G när det är nära kusterna, och Net1 samt sattelituppkopplingen när det är långt ute till havs.

Tre uppkopplingar

Det finns dock en utmaning kring nätet som Björn Lindell och hans kollegor har upptäckt.

Det kommer att revolutionera uppkopplingen till sjöss.

– Där finns en möjlighet att för Svea att växla automatiskt mellan de olika uppkopplingsalternativen, men eftersom hon inte alltid kör i raka sträckor, är det lätt att hon hamnar i lägen när systemet växlar fram och tillbaka, med fördröjning att koppla upp VPN-tunnlar som följd, säger han.

Nu hanteras detta genom att de it-ansvariga ombord växlar uppkoppling manuellt vilket inte är optimalt. Men Björn Lindell tror att teknik som finns tillgänglig redan idag som skulle kunna lösa bekymret.

Svea Till Sjöss

Forskningsfartyget Svea drivs gemensamt av SLU och SMHI.

– Idag är det olika så kallade VPN-tunnlar för de olika anslutningarna. Med en teknik som SD-WAN skulle det räcka med en tunnel och då skulle det gå att växla obehindrat och smidigt mellan uppkopplingarna.

Till havs nästan jämt

Vanligtvis är Svea ute med forskare ett par veckor i stöten, innan besättningen byts i en lämplig hamn. Just nu går hon norr om Gotland på den längsta och största expeditionen med SLU med trålning i öppet vatten, och ska därefter till Ystad för att byta av med forskare på SMHI.

Hela året planeras för att spara in så mycket tid som möjligt och effektivisera fartygets rutter. I första hand är det SMHI och SLU som använder henne för undersökningar på vatten- och luftkvalitet respektive den vattenlevande faunan, men även andra universitet, till exempel Stockholms universitet och Sveriges geologiska undersökning, SGU, har möjlighet att hyra henne.

Väntar på LEO-teknik

Svea Björn Proffe

Björn Lindell, it-strateg vid Sveriges Lantbruksuniversitet

Med tanke på de lite trängre och mer slitsamma förhållandena kommer utrustningen att behöva uppgraderas med kortare intervaller än om den funnits på land, vilket för Svea kommer att vara inom de närmaste två-tre åren.

Då hoppas Björn Lindell att förutsättningarna har förändrats och att marknaden är redo för satellitkommunikation med LEO-satelliter. LEO står för Low earth orbit, och är innebär mindre och fler satelliter som rör sig närmare jordens yta.

– Dessa kommer verkligen att revolutionera uppkopplingen ute till sjöss. Traditionell geostationär satellituppkoppling är både långsam, dyr och har en besvärande fördröjning. De första kommersiella LEO satellit näten rullas ut ca. 2021 och förhoppningen är att Svea kommer att börja använda LEO något år senare. Det kommer det göra det betydligt lättare att till exempel ta nästa steg inom området fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Svea

Svea byggdes i Vigo i Spanien och har sedan hon kom till Sverige sommaren 2019 sin hemmahamn i Lysekil. Under första året gjorde hon 218 olika expeditioner och det är SMHI och SLU som har huvudansvar för Svea och det är dessa institutioner som bedriver i stort sett all forskning ombord. SMHI gör återkommande undersökningar på vatten- och luftkvalitet och SLU:s fokus är på den vattenlevande faunan.

Ombord finns lagrings-, backupp- och serverutrustning från Netapp och Dell.

Elektroniska mätbrädor, vågar och skjutmått för mätning av fisk och robusta surfplattor med touch-skärmar, används för inmatning till ett egenutvecklat system för elektronisk registrering, insamling och analys av data.

Rekommenderad läsning

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

tjej i profil pekar mot sin nästa.jpg

Genväg för covid-19

28 apr 2020 digit

Svenska forskare har kartlagt hur coronaviruset tar sig in i kroppen och sprids vidare. Den kunskapen är en förutsättning för att hitta effektiva läkemedel.

rosafärgade bakterier.jpg

Spikmatta för bakterier

5 maj 2020 digit

Bara inom EU drabbas drygt fyra miljoner patienter varje år av vårdrelaterade infektioner. Med grafitnanoflagor som integreras i medicinska hjälpmedel har forskare vid Chalmers hittat en lösning som dödar 99,9 procent av de farliga bakterierna.

kvinna håller hand bakom örat och lyssnar mot rosa bakgrund.jpg

Framsteg för hörseln

27 apr 2020 digit

Ny teknik kan avslöja innerörats hemligheter, och för med sig nya möjligheter att bota plötslig dövhet och tinnitus. En mycket speciell partikelaccelerator är en del av gåtans lösning.

Gul Sol Mot Gul Bakgrund

Smartare sol-el

26 aug 2020 digit

Det ska bli lättare att välja den bästa platsen för förnybara energikällor. Det hoppas forskaren Goran Milutinovic som utvecklat en ny och effektivare metod.

ostron med en citronskiva.jpg

Rätt ostron med AI

22 apr 2020 digit

Att skilja inhemska och invasiva ostronyngel från varandra är svårt men nödvändigt enligt lag. Nu säkrar maskininlärning framtiden för havsbaserad odling och Bohusläns platta ostron.

Massa Färglada Ljusstrålar

Hotet mot kvantdatorn

2 sep 2020 digit

Kvantdatorer är oerhört känsliga för yttre påverkan. Nu har forskare i USA upptäckt hur rymdens strålning påverkar kvantdatorn och samtidigt kan de vara en lösning på spåren.