EU:s två nya deklarationer mot cyberhot

Ettor Och Nollor I En Eu Flagga; Cybersäkerhet

Ett ökat cybersäkerhetssamarbete mellan medlemsländer samtidigt som företag frivilligt bör vidta åtgärder för att motverka desinformation. Det beslutades under ett informellt ministermöte där bland andra Sveriges digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar deltog.  

– Rysslands invasion av Ukraina visar tydligt hur viktigt det är att arbeta mot desinformation och med att säkra den digitala infrastrukturen och stärka cybersäkerheten. Vid mötet i Frankrike kom jag och mina ministerkollegor överens om två deklarationer för att intensifiera det arbetet. Ett sammanhållet EU ger starkare motståndskraft, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Besluten om de två nya så kallade deklarationerna togs under ett möte som ägde rum i Paris och Nevers 8-9 mars, där EU:s digitaliseringsministrar närvarade.

Det handlar för det första om en vädjan till techbolag om att motarbeta manipulation av information och annan sorts desinformation, till exempel genom att engagera fler som övervakar och faktagranskar information.

Den andra deklarationen handlar om hur medlemsländerna i EU kan utöka sitt operativa samarbete för att stärka regionens cybersäkerhet.

Källa: Regeringen

14 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng