Regeringen satsar på AI

liten-robot-med-statistisk.jpg

Behovet av fördjupade kunskaper om AI är stort på arbetsmarknaden och i det övriga samhället. Därför investerar regeringen 40 miljoner kronor på högskoleutbildning inom AI som också ska främja det livslånga lärandet.

– Satsningen är en avgörande investering för framtiden. För mig är det oerhört viktigt att skapa förutsättningar för det livslånga lärandet inom ett så aktuellt område som AI. Inte minst eftersom kompetensförsörjningen är grunden för svensk innovations- och konkurrenskraft, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Regeringens särskilda satsning på vidareutbildning inom AI omfattar totalt 40 miljoner kronor under 2018 och 2019. Syftet är att ta tillvara på potentialen i den nya tekniken och därmed öka Sveriges konkurrenskraft och förmåga att hantera samhällsutmaningar.

– Jag delar inte oron för att ny teknik ska ta jobben. Tvärtom tror jag att Sverige har goda förutsättningar att dra nytta av de möjligheter som AI ger att både skapa nya jobb och förbättra till exempel cancervården och stödet till barn med dyslexi, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen, där också Göteborgs universitet, KTH, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar. Satsningen ska utformas så att fler lärosäten kan ansluta efterhand.

3 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng