Vita huset dementerar planerade cyberattacker

Rysk Flagga Till Vänster Och Joe Biden Till Höger

Vita huset dementerar rapporter att man överväger en rad cyberattacker mot rysk infrastruktur. Tidigare rapporter från NBC gjorde gällande att president Joe Biden erbjudits möjligheter att bland annat stänga av strömmen och skada järnvägsinfrastrukturen i Ryssland för att på så sätt underminera delar av landets invasion av Ukraina. 

Förnekandet kom efter att NBC News rapporterat att USA:s president Joe Biden erbjudits att använda amerikanska cybervapen ”i en skala som aldrig tidigare övervägts”.

NBC News rapporterade att Biden fått alternativ som att stänga av strömmen i Ryssland, störa landets internetanslutning och skada järnvägsväxlar. En amerikansk underrättelsetjänsteman hävdade att USA kan göra ”alltifrån att sakta ned tågen till att få dem att spåra ur”.

Dementi från Vita huset

Strax efter att artikeln publicerades gick flera Vita Huset-anställda ut och dementerade uppgifterna. Vita Husets pressekreterare Jen Psaki skrev på Twitter:

”Uppgifterna om cyberalternativ som presenterats för president Joe Biden stämmer inte alls och återspeglar inte vad som faktiskt diskuteras i någon form.”

Förnekandet kom innan Joe Biden pratade med media om hur USA kan reagera om ryska cyberattacker expanderar utanför Ukraina och påverkar amerikanska verksamheter.

Om Ryssland genomför cyberattacker mot våra företag och vår kritiska infrastruktur är vi beredda att svara. Vi har arbetat nära den privata sektorn i flera månader för att stärka vårt försvar mot ryska cyberattacker, sade presidenten under presskonferensen på torsdagen. 

Svårt att förutse effekter av attack

Säkerhetsexperter från både USA och Ryssland har manat till återhållsamhet gällande cyberattacker. En av dem amerikanska är säkerhetsföretaget Coalfires CISO John Hellickson:

Skulle denna cyberattack betraktas som en direkt krigshandling? Vi måste undvika att gå över gränsen då det är svårt att förutse effekterna.

Innan Ukraina blev invaderat slog DDoS-attacker ut flera myndigheters webbplatser. Dessutom har hundratals it-system infekterats med ett dataraderande virus. DDoS-attackerna fortsätter pågå i detta nu. Även ryska myndighetswebbplatser har drabbats av dessa överbelastningsattacker.

Källa: ZDnet

25 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Wikimedia Commons, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng