EU hjälper Ukraina med cyberförsvar

Sprucken Vägg Med Ukrainas, Rysslands, Eus Flagga

En grupp om 8-12 personer från några av EU:s medlemsstater kommer att gå in och hjälpa Ukraina att försvara sig mot eventuella cyberangrepp från Ryssland.

– Vi kan se att cyber-åtgärder utgör en viktig del av Rysslands verktygslåda, säger en talesperson för cyber rapid-response team, CRRT.

Ett EU-lett cyberförsvar

CRRT är EU:s initiativ för att skapa ett starkare cyberförsvar och utöka samarbetet mellan medlemsländerna.

Teamet som nu sätts ihop är en blandning av olika kompetenser inom bland annat incidenthantering, rättsmedicin, sårbarhetsanalys och består av personer från Estland, Litauen, Kroatien, Polen, Rumänien och Nederländerna.

Tidigare i år har USA och Storbritannien anklagat Ryssland för cyberattacker som fick ukrainska banker och statssajter att stänga ner, och så sent som i veckan utsattes bland annat banker för ytterligare attacker och blev onåbara. Mot bakgrund av detta, och att Ryssland har gjort sig känt för en så kallad hybrid krigsföring, har nu Ukraina bett EU om hjälp.

”Som svar på Ukrainas förfrågan sätter vi nu ihop ett Litauen-lett cyber rapid-response team som ska hjälpa Ukrainas institutioner att hantera växande cyberhot. #StandWithUkraine”, twittrade Litauens försvarsdepartement.

Källa: BBC

23 februari 2022 Uppdaterad 24 februari 2022 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Stäng