Kina gör handel med bitcoins olagligt

Bitcoin, Kina, En Kinesisk Flagga Bland Bitcoins

Nu går Kinas centralbank ut och förbjuder transaktioner med kryptovalutor. På så sätt fortsätter Kina sin åtstramning av vad som idag är världens största marknad för kryptovalutor.

– Handel med virtuella valutor är illegala handlingar och något som allvarligt kan skada personers tillgångar, säger Kinas folkbank i ett uttalande.

Nu kommer den hitintills tydligaste indikationen på att Kina vill stänga ner kryptovalutamarknaden i landet. I uttalandet står att den som handlar med till exempel bitcoin begår ett allvarligt brott och kommer straffas, och det gäller även utländska aktörer som gör en sådan service tillgänglig för kinesiska medborgare.

För Kina är kryptovalutor som bäst en spekulativ investering, och som värst ett sätt att tvätta pengar.

Förbjudet sedan 2019

Att handla med kryptovalutor har officiellt varit förbjudet i Kina sedan 2019, men har fortsatt handlas med hjälp av utländska valutaväxlare. Under våren och sommaren har Kina fortsatt försöka komma åt handeln, genom ökat tryck på bland annat banker som fortsatt godkänna transaktioner som involverar bitcoins och andra kryptovalutor.

Landet har även ökat bevakningen på dem som bryter bitcoins, vilket görs med extrem datorkraft och där delar av fungerar som betalning. I september 2019 stod Kina för 75 procent av världens energiförbrukning på bitcoin-brytning. I april 2021 var denna andel nere på 46 procent.

Källa: BBC

27 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng