Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Bitcoin hotar Kinas miljö

Bitcoins Framför En Kinesisk Flagga

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

– Utan lämpliga åtgärder kan den intensiva bitcoin-produktionen i Kina snabbt växa till ett hot som potentiellt kan underminera den plan som landet har för att minska sina klimatavtryck, skriver forskare från två engelska och två kinesiska universitet i en ny rapport som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

75 procent av bitcoin

Kina står idag för tre fjärdedelar av alla bitcoin som produceras. Bitcoins skapas genom så kallad mining när oerhörda mängder datakraft går åt för att lösa de enorma matematiska ekvationer som krävs för att en bitcoin-transaktion ska kunna äga rum. Att bryta bitcoins tjänar således två syften.

Den datorkraften kräver förstås energi och i Kina har det inneburit att många, så kallade miners, har flyttat ut till landsbygden där elen är billigare.

Klimatneutrala 2016

Från och med 2030 vill Kina ha nått sin topp i koldioxidutsläpp, för att sedan börja vägen mot att bli klimatneutrala år 2060. På den toppen kan bitcoin-utvinningen stå för fem procent av landets totala utsläpp.

Idag kostar en bitcoin ungefär 60 000 dollar och har tredubblat sitt värde sedan december förra året, inte minst tack vare investeringar i kryptovalutan av bland annat Elon Musks Tesla.  

Källa: BBC

8 april 2021 Uppdaterad 12 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.