Högskolan Väst satsar på distansutbildning och teknik

Högskolan Väst siktar på utbildning med större inslag av teknik och undervisning på distans. Dessutom har skolan numera ett labb som bland annat har utvecklat en chattbott till studenterna.

– För två år sedan etablerade vi ett innovationslabb där vi skapade förutsättningar för att kunna experimentera med ny teknik och prova oss fram. Vi började utveckla en AI-baserad chattbott tillsammans med en stor leverantör eftersom vi får många frågor från framförallt nya studenter som ofta handlar om samma sak, säger Rickard Norén, biträdande högskoledirektör och it-chef, Högskolan Väst.

– Vi vill också att chattbotten ska bli tillgänglig för resten av sektorn så att vi kan bli fler som hjälps åt, för den här typen av frågor är ju samma oavsett vilket av Sveriges 38 lärosäten det gäller. Nu är vi ungefär tolv stycken lärosäten som tillsammans utvecklar och ser till att vi hjälper till att avlasta våra stödfunktioner.

Vad ska chattbotten leda till, hoppas du?

– Framförallt tror jag att nya studenter enkelt och tillgängligt får svar på de frågor som de har när de är nya. I förlängningen hoppas vi kunna vidareutveckla detta till mer sofistikerade digitala assistenter. Möjligheterna är ganska stora när vi kopplar på de stora nationella systemen som används inom högre utbildning.

Hur kan högre utbildning komma att förändras i allmänhet, tror du?

– För det första förändringar i hur vi levererar stöd där jag tror att vi behöver hitta enklare former för att bli mer tillgängliga. Enklare processer, flöden och app-funktionaliteter som vi kanske är vana vid i andra sammanhang för andra appar. För det andra handlar det om själva grunden i verksamheten, det vill säga utbildningen. Där kanske vi går ifrån långa föreläsningar och istället skapar andra utbildningsformer. Vi kanske går ifrån att vi läser program i den utstakade ordning som någon har bestämt, och att studenter kanske själva kan välja och vraka lite hur de vill.  Och sen kommer givetvis tekniken förändra så att utbildningen kan se ut på ett helt annat sätt.

Hur kommer verksamheten på Högskolan Väst se ut om ett par år?

– Pandemin har ju verkligen satt fart på många av de här frågorna. Idag har alla våra klassrum utrustats med teknik för att kunna vara uppkopplade. Vi fortsätter på den resan och har som strategiskt mål att alla våra utbildningar på sikt ska kunna utföras flexibelt. Och det ställer ju krav på att pedagogikutvecklingen löper på och att vi fortsätter att bygga teknik som skapar närvarokänsla och inkludering på det virtuella planet också. Och framförallt att vår infrastruktur blir tillgänglig oavsett var du befinner dig och när du vill koppla upp dig.

22 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Voister, Högskolan Väst/Andreas Borg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng