Smartare kommun med Ronneby Live

Ronneby Live, Sajt, Emma Hessbo, Digitaliseringsstrateg Och Tobias Ekberg, It Chef

Emma Hessbo och Tobias Ekberg på Ronneby kommun visar upp Ronneby Live.

Ronneby Live är webbplatsen för alla i Ronneby. Med hjälp av en interaktiv karta, som bygger på Google maps, kan besökarna se vad som händer just nu i kommunen. Ronneby Live har från start fått mycket beröm och planen framöver är att fler funktioner ska integreras och kanske även ett Blekinge Live.

– Efter att vi avslutat en hel del interna digitaliseringsprojekt kände vi att vi ville göra något kul direkt till medborgarna. Då föddes idéen om att samla information om vad som händer i Ronneby här och nu på en enkel och tillgänglig sajt, säger Tobias Ekberg, it-chef på Ronneby kommun, som tillsammans med digitaliseringsstrateg Emma Hessbo utvecklat sajten Ronneby Live.

Lättillgänglig information

Ronneby Live blev tillgänglig för allmänheten i början av juni, efter ungefär ett års arbete. Sajten vänder sig i första hand till besökare och kommunens medborgare och innehåller aktuell information om alltifrån parkeringsplatser och badtemperaturer till pågående konstutställningar.

Ganska tidigt föll valet på att utforma Ronneby Live som en karta med nålar som besökaren kan trycka på för att få mer information. Tanken är att överblicken blir bättre än om det är ett gränssnitt med listor om alla olika sorts aktiviteter.

Google maps 

Ett annat tidigt beslut som togs var att det skulle vara en webbplats för webbläsaren och inte en app.

– Vi ville inte hamna i app-träsket bland 3,5 miljoner andra appar som uppdateras lite oregelbundet och som användaren lätt glömmer bort. Istället har vi skapat en webbplats som anpassats till framförallt mobiler och plattor, men som även fungerar fint på datorer, säger Tobias Ekberg.

Ronneby Live är uppbyggt med hjälp av Google maps som grund, som färglagts i kommunens färger. Sajten körs i molnet och en tredje mjukvara används för att lägga in alla uppdateringar, och en av de stora vinsterna är att den inte behöver drivas centralt utan respektive verksamhet uppdaterar innehållet var för sig.

Gillades från start

Under arbetets gång har Tobias Ekberg och Emma Hessbo fått mycket hjälp från andra förvaltningar i kommunen, till exempel genom att sätta ut sensorer i sjöar som mäter badtemperatur. Inte minst har IoT-enheterna som mäter temperaturen på äventyrsbadet i Ronneby Brunnspark varit uppskattade.

Emma Hessbo beskriver resultatet av sajten som en succé.

– Nyligen var jag på en fotbollsträning och hörde killarna imponerat prata om att det gick att se vattentemperaturen på äventyrsbadet. Det känns extra kul att höra någon prata otvunget om det på det sättet, för de visste ju inte att jag var en av personerna som utvecklat det, säger hon. 

Vi ville inte hamna i app-träsket.

Vad har varit viktigt för att lyckas?

– Vi trodde verkligen på idéen och både Tobias och jag är beslutsamma om att när vi väl påbörjat något tar vi det i mål. Och ju mer vi har arbetat med sajten desto mer har medarbetare i andra verksamheter blivit engagerade och intresserade, säger Emma Hessbo.

I dagsläget har Tobias Ekberg och Emma Hessbo ett upplägg där de gör punktinsatser för Ronneby Live ungefär var tredje månad, och spånar om nya sätt på hur den kan utvecklas.

I nuläget finns idéer om pins på platser med vinteraktiviteter, som till exempel stadens isbana, samtidigt som de fortsätter att arbeta med en del utmaningar, som att kunna integrera realtidsinformation om förseningar i kollektivtrafik och trafikstockningar.

Parallellt uppmanas medborgare och andra att skicka in förslag om allt möjligt som skulle kunna bäddas in på sajten.

– Just nu är det Ronneby Live, men vem vet, i framtiden kanske vi har Blekinge Live eller till och med Sverige Live, säger Emma Hessbo.

25 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Ronneby kommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng