Självkörande truckar på Malmö sjukhus

Robot, Region Skåne, Vård, Roboten Som Ska Köra I Malmö Sjukhus Kulvertar

Förarlösa robotar kommer framöver att hantera en stor del av transporterna inom Malmö sjukhusområde. Med färre repetitiva moment är förhoppningen att medarbetarna ska kunna avlastas och ägna sig åt andra uppgifter.

– Om- och nybyggnationen av Malmö sjukhusområde kännetecknas av ett modernt och hållbart sjukhusområde och för att kunna ge patienterna bästa vården måste så mycket som möjligt fungera effektivt. Att hitta smarta logistiklösningar är därför viktigt. En ökad grad av automation och digitalisering möjliggör detta, säger Petra Holm, projektledare, Regionservice.

Kör mat och textilier

De självkörande truckarna, eller så kallade AGV:er, Automated Guided Vehicle, kommer ersätta de vanliga truckarna truckarna som sjukhuset har idag. Robotarna kommunicerar via det trådlösa nätet i byggnaderna och kommer mestadels att köra runt i sjukhusets kulvertar och transportera bland annat mat, avfall och textilier.

Malmö sjukhusområde blir först ut att testa de nya självkörande truckarna i regionen och förhoppningen är att det ska leda till bland annat ökad produktivitet.

Mer tid för vård

– De förarlösa truckarna och den kommande nya servicebyggnaden på Malmö sjukhusområde gör det möjligt för oss att effektivisera våra arbetssätt. Med ny teknik kan vi utveckla och fasa ut repetitiva moment så att vi kan arbeta smartare och vara där vi behövs som mest. Vilket i förlängningen bidrar till att ge sjukvårdspersonalen får mer tid till sin kärnverksamhet, säger Petra Larsson, servicedirektör.

Förhoppningen är att ett 30-tal robotar ska vara på plats i slutet av året.

Källa: Region Skåne

18 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Region Skåne

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng