Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

LKAB tar hjälp av Spot

Spot Lkab

LKAB satsar på moln, AI och data, bland annat genom en AI-lösning som identifierar slaggbildning och robothunden Spot som ska trygga medarbetarnas säkerhet i gruvorna. Målet är ett smartare bolag och att vara koldioxidfritt 2045.
Robothunden blir ett ytterligare stöd för en säker arbetsplats samt att göra livet lättare i gruvan, säger Sofia Nagander, digitaliseringschef på LKAB. 

LKAB har som övergripande strategi att vara koldioxidfritt till 2045, vilket är den största omställningen i bolagets 130-åriga historia. För att lyckas med det arbetar man i sju utvecklingsområden, där digitalisering är ett av dem.

På LKAB handlar digitalisering om att skapa nya, förbättrade arbetssätt, och för att kunna göra det är datahantering en grundpelare. Här försöker LKAB skapa värde av datan och omvandla den till information som alltid går att lita på.

Informationen som vi vill skapa ska vara tillgänglig i alla lägen när man behöver den, det ska inte spela någon roll om du befinner dig i gruvan, förädlingen eller logistiken och inte heller om du är människa eller maskin. Du ska komma åt informationen vid behov.

Dessutom försöker bolaget få till en högre grad av automation, både i produktion och administration. Administrativt ska automationer minska dubbelarbete och personberoende i exempelvis Excel, medan i produktion kan vissa farliga moment försvinna.

Lkab Spot

Robothunden Spot nere i en av LKAB:s gruvor.

AI-hunden Spot

Ett exempel på automatisering i produktionen är robothunden Spot, som LKAB bland annat ska använda i områden där människor inte kan vara. Det kan handla om bergsprängningar, andra seismiska händelser samt vid händelse av brand, och mycket mer.

Eftersom Spot klarar av 14 kilo utrustning kan den bära alltifrån gasvarnare till första hjälpen-förband, syrgastuber, brandfiltar och värmekameror.

Den kan även användas tillsammans med drönare. Spot går till en dockningsstation, släpper av drönaren som flyger in i miljöer och dockas sedan fast i Spot igen, när uppdraget är slutfört.

En annan AI-lösning är något som LKAB kallar AI för slagganalyser och det funkar exakt som det låter. Här kan en kamera, tillsammans med AI, identifiera och prediktera kommande slaggbildning.

Den är nyligen produktionssatt och jobbar i ett av våra förädlingsverk. Vi får se vad den ger för effekter långsiktigt, men vår förhoppning är att det ska bli effektivare och säkrare om en AI kan stötta i processen.

Resan mot molnet

Sofia Nagander

Sofia Nagander, digitaliseringschef på LKAB.

LKAB håller även på att byta till molnbaserade affärssystem, ett för underhåll och logistik, ett annat för HR och ekonomi och ett tredje för inköp.

Förutom att vi förändrar processerna blir det också vårt sätt att kliva in i molnet. Nu moderniserar vi våra system och effektiviserar våra arbetssätt, vilket kan minska onödig administration och förhoppningsvis både attrahera och behålla medarbetare.

Alla olika digitaliseringsdelar är viktiga i vårt transformationsarbete för att både bli ett smartare bolag och ett koldioxidfritt bolag 2045.

29 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto LKAB

Rekommenderad läsning

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och säkerheten ska vara god ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Ett Strukturerat Och Trevligt Skrivbord

Ökat tryck för AJ Produkter

3 maj 2021 digit

Med en utvecklad e-handel var AJ Produkter rustade för många av de förändringar som pandemin har fört med sig. En påtaglig effekt för bolaget är att flera it-projekt har påskyndats, bland annat molnbaserad telefoni som både ska avlasta säljare och kundservice och ge en bättre upplevelse för kunder.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Leverans Blockchain

Pandemieffekt för blockkedja

20 apr 2021 digit

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Massa Massa Människor Sedda Uppifrån

Hellre en AI

19 apr 2021 digit

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Eu Flaggan Målade Lite Coolt

Googles krav på USA

13 apr 2021 digit

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.