Ny feberskanning kan få fler till kontoren

Feberskanning 960640
En ny svensk uppfinning feberskannar medarbetare automatiskt och ska på så sätt skapa en tryggare arbetsplats. Lösningen kan vara ett stöd för bland annat skolor och restauranger och för arbetsgivare som vill att fler arbetar från kontoret.

– Trots att många nu är vaccinerade så är det en bra försiktighetsåtgärd att göra en snabb feberkoll av alla som kommer in på kontoret. Speciellt nu när smittspridningen av deltaviruset ökar, säger Christoffer Sahlgren på Eyemunity, företaget som står bakom lösningen.

Systemet är kontaktfritt och mäter av om personen framför har feber. Temperaturen mäts i ögonvrån där tårkanalen ligger då det ska ge de mest pålitliga värdena. En mätning tar några sekunder och kräver ingen övervakning eller specialutbildad personal. Eftersom inga fotografier sparas och ingen persondata förekommer så uppfyller systemet alla GDPR-regler.

Tanken är att tekniken ska kunna öka tryggheten på arbetsplatser, skolor, restauranger och så vidare.

– För alla företag som är beroende av att ha personal på arbetsplatsen är feberskanning ett enkelt och billigt sätt att göra en första koll på om man är sjuk eller inte. Dessutom kan många människor undvika att bli smittade av vanliga sjukdomar som vinterkräksjuka och säsongsinfluensa om febriga personer inte släpps in. Det ökar produktiviteten, minskar lidandet för individerna och spar pengar åt företagen och samhället genom lägre sjukersättning, säger Christoffer Sahlgren.

Ett företag som börjat använda lösningen är reklambyrån McCann.

– De bästa idéerna och kampanjerna skapas när vi träffas och är tillsammans. Därför är en smittfri arbetsplats avgörande för att vi ska kunna fortsätta leverera effektiv kommunikation för våra kunder, säger Jacob Stjärne, vd på McCann Stockholm.

23 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng