Hackade 6 miljarder – kräver att bli belönad som etisk hackare

Ethereum, Kryptovalutor, Ett Ethereummynt Mot Gul Bakgrund

Kryptovalutanätverket Poly Network vill att de hackare som utsatte nätverket för en attack och kom över motsvarande sex miljarder kronor ska slippa åtal. Dessutom vill Poly Network ge hackarna 500 000 dollar i belöning eftersom en del av bytet ska ha återbetalats. Det är ett agerande som många säkerhetsexperter anser är felaktigt och uppmuntrar till liknande brott.

– Privata bolag har ingen rätt att utlova immunitet till kriminella från att bli åtalade, säger Charlie Steele, som tidigare arbetade på FBI.

Hacka utan uppsåt

I tisdags i förra veckan stals kryptovalutor från kryptovalutanätverket Poly Network till ett värde av drygt sex miljarder kronor. Bland annat stals mynt från kryptovalutorna Ether och Binance för 267 respektive 252 miljoner dollar.

Men ganska snabbt tog hackaren, eller om det är hackarna, kontakt med Poly Network för att lämna tillbaka stora delar av summan och dessutom lämnade förklaringen att attacken gjordes för att visa svagheter i säkerheten runt kryptovalutor och inte hade uppsåt att skada.

Vit hackare och 500 000 dollar som tack

Poly Network verkar vara beredda på att acceptera förklaringen och kommer som tack att betala 500 000 dollar till hackaren, vilket har varit ett önskemål från hackaren, och utlovar dessutom att inte gå vidare rättsligt.

Bolaget har också valt att kalla hackaren för Mr White Hat, som anspelar på termen white hacker, eller etisk hackare, och som är titeln på hackare som anställs av organisationer för att hacka enbart för att hitta säkerhetsbrister.

Men att ge hackaren benämningen vit hackare har upprört många.

– Vit hackning handlar om att sätta upp en plan, arbeta i ett lag, skriva detaljerade rapporter var säkerhetsbrister finns och absolut inte hacka något i onödan som kan medföra skador. Att den här hackaren skulle kallas vit är en stor besvikelse, säger Katie Paxton-Fear, som själv är vit hackare och föreläsare vid Manchester Metropolitan University.

Källa: BBC

16 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng