Fujitsu och Amazon städar rymden på skrot

Fujitsu, Ai, Rymdskrot Runt Jorden

Fujitsu och Amazon är några av dem som hjälper till att utveckla en sorts AI-lösning som ska bidra till att effektivare tömma atmosfären på skrot. Detta för att motverka farliga kollisioner.

– Med backning från UK Space Agency tillsammans med Astroscale UK, AWS och Universitetet i Glasgow vi utformat en lösning som optimerar planeringen för en farkost innan den skickas ut i rymden. Det gör att organisationer som Astroscale UK kan plocka upp lösa föremål snabbare än någonsin, säger Ellen Devereux, Digital Annealer Conslutant på Fujitsu UK och Irland.

Kvantum-inspirerad optimering

Digital Annealer är en kiselbaserad arkitektur utvecklad av Fujitsu och som delvis bygger på det som på engelska kallas quantum-inspired optimization, QIO, som liknar det sätt som en kvantdator arbetar. Kortfattat bygger det på en algoritm inspirerad av kvantmekaniken som kontinuerligt söker lösa komplexare och komplexare problem.

Med denna datorkraft sammankopplat med AI har nu Fujitsu tillsammans med AWS hjälpt Astroscale UK, som leder denna typ av rymdaktioner i Storbritannien, med att städa atmosfären från skrot på ett effektivare och mer ekonomiskt hållbart sätt. Fujitsus prototyp ska göra så att den farkost som samlar in skroten lättare kan välja vilka bitar den ska välja under ett och samma uppdrag.

28 000 lösa föremål

En uppskattning säger att det finns drygt 2 300 icke-fungerande satelliter som tillsammans med 28 000 delar av skrot samlade i olika banor runt gjorden. Detta kan ge upphov till kollisioner som kan vara direkt farliga och som i sin tur skulle skapa ännu mer skrot som åkte omkring.

– Att monitorera farliga objekt i rymden är centralt för att skydda olika tjänster som vi räknar med, i form av till exempel kommunikation och navigering. Det här är ett av de första projekten där kvantum-inspirerade beräkningar arbetar tillsammans med artificiell intelligens för att lösa problemet med rymdskrot, men det är troligen inte det sista, säger Jacob Geer, chef för rymdövervakning och spårning, på UK Space Agency.

Källa: Scitechdaily

31 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng