Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Världens bästa superdator

Färgglatt Speldistrikt I Tokyo

Den tog sju år att färdigställa. Nu står världens snabbaste superdator redo att användas för att bekämpa klimatförändringar och utveckla nya mediciner.

– Jag ser fram emot att ser hur den här externa hjärnan, den mest kraftfulla som någonsin har skapats  av människan. Den kommer göra det möjligt för oss att nå en djupare kunskap om tid och rymd, kunna göra bättre analyser inom alltifrån mikrobiologi till samhällsstrukturer och hjälpa till att forma framtiden, säger Yasuhide Tajima, chef för RIST, Japan’s Research Organisation for Information Science and Technology.

74 projekt i kö

Projektet med superdatorn Fugako, som är resultatet av ett samarbete mellan det japanska forskningsinstitutet Riken och it-bolaget Fujitsu, började för redan 2014.

Efter att de totalt 432 racken färdiglevererats under maj 2020, då datorn bland annat användes i coronaforskningssyfte, är nu hela maskinen helt redo. Redan nu står 74 olika projekt i kö som förväntas starta under kommande månader.

Universums början

Med sina 442 petaflops är Fujitsus superdator långt kraftigare än alla andra superdatorer, och ska med hjälp av avancerade algoritmer kunna lösa problem på en helt ny skala. Projekt som planeras handlar om att köra simulationer om alltifrån naturkatastrofer och bygga nya material till att utveckla mediciner och till och med söka svar om hur universum en gång skapades.

Superdatorn Fugaku

Superdatorn Fugaku.

Samhälle 5.0

Redan nu har datorn kunnat hjälpa till med analyser av gener i ett cancerforskningsprojekt. Analysen tog mindre än en dag, istället för månader som det annars skulle ta.

– Detta är bara början för Fugaku och vi ser fram emot att se den nu visa upp sin oerhörda potential till fullo. Det är en nationalteknologisk tillgång som kommer att hjälpa oss till ett bättre och mer välmående samhälle med bättre energianvändning och färre katastrofer, med det ultimata målet om ett ultra-smart samhälle 5.0, säger Hiroshi Matsumoto, chef för forskningsinstitutet Riken.

Källa: ZDNet

11 mars 2021 Uppdaterad 12 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Riken/Fujitsu

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.