Australien och Singapore handlar med blockkedja

Blockkedja, Handel, En Kedja Över Vatten

Australien och Singapore har utbytt viktiga handelsdokument, så kallade ursprungsintyg, med hjälp av blockkedjor. Enligt Australiens tullverk ser tekniken lovande ut för framtiden.

– Det här testet visar på Australiens förmåga att digitalt utfärda viktiga handelsdokument vars giltighet kan bekräftas och ursprung kan spåras, säger den australiensiska tullen Australian Border Force, ABF, i ett utlåtande.

Ursprungsintyg på blockkedja

Den australiensiska tullen ABF har genom ett samarbete med två olika motsvarande parter i Singapore, utvecklat två slags verifikationssystem för att kunna skicka viktiga dokument digitalt. Systemen är baserade på blockkedjor som till sin natur är en teknik med en sorts inbyggd säkerhet som gör det omöjligt att manipulera den här typen av transaktioner.

I det teststadiet har det handlat om att digitalisera och skicka över ursprungsintyg, det vill säga dokument som fastslår i vilket land en vara eller produkt har producerats, som försedda med QR-koder omedelbart kunde verifieras. Vanligtvis måste dessa skickas över på papper och gå igenom ett antal säkerhetsinstanser innan de når mottagaren.

Snabbt och effektivt

Inte helt oväntat är processen alltså både betydligt snabbare och mer kostnadseffektiv om den går att göra digitalt.

– Den australiensiska tullen är stolt över att gå i bräschen med den här typen av digital verifikation i Australien. Det här är ett av de första projekt där sådana här dokument överförs mellan två länder digitalt och ser ut som ett lovande sätt att byta ut ett system med papper som skickas, säger Michael Outram, kommissionär på ABF.

Källa: ZDNet

18 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng