Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Först med blockkedje-öl

Ölglas Blockkedja

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

 Spårbarhet, transparens och storytelling är på allas läppar inom alla branscher, men kanske framför allt inom livsmedelsproduktionen. Blockkedjan ger helt nya möjligheter inom området. För oss är detta den första produkten på marknaden i en förhoppningsvis lång rad och vi har fler lanseringar i pipeline. Just nu utvecklar vi systemet intensivt, säger Cecilia Ryegård från Foodchain by Blockchain som varit med och utvecklat ölet.

När du köper en Helt Spårat-öl får du, genom en QR-kod på flaskan, tillgång till hela produktionskedjan, tillverkningsprocessen och produktens fullständiga historia.

Ölet har skapats av Ängöl Bryggeri tillsammans med bland annat IBM, spårbarhetsleverantören Foodchain by Blockchain och handelsplattformen Skira. IBM arbetar med att få till mer transparens i livsmedelsbranschen och här är deras Food Trust-lösning världens enda större spårbarhetssytem baserat på blockkedjeteknik.

 Många av de mervärden som konsumenten är intresserad av skapas på gården. Det är bland annat därför vi tycker att det här projektet är väldigt intressant, då vi ser hela kedjan från gård till konsument och där all data kan bli verifierad och synlig för konsumenten i och med IBM Food Trust, säger Frode Langmoen, från IBM.

I första bryggningen produceras 6 000 flaskor. Från den 3 maj kommer det finnas tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment och i tio butiker i sydöstra Sverige.

21 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.