Riksbyggen minskar klimatpåverkan med AI

Riksbyggen Satsar På Ai

Riksbyggen ska via en AI-lösning optimera energianvändningen i fastigheter och räknar med att göra en besparing på upp till 20 procent.

– Det blir mycket manuellt arbete när energiingenjörer fysiskt måste resa till fastigheterna för att felsöka och optimera. Genom att använda AI och machine learning kan vi effektivisera energianvändningen i byggnader utan att vara på plats, säger Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Vanligtvis styrs värmesystem i fastigheter efter gränsvärden som fastställer när och till vilken grad värme ska tillföras. Ingen hänsyn tas till inomhustemperaturen utan det baseras endast på temperaturen utomhus.

Nya tekniken kan prediktera vilken temperatur som kommer att vara inomhus om ett antal timmar, baserat på parametrar som väderprognos, energitillförsel och nuvarande inomhustemperatur.

– Förutom minskad klimatpåverkan och lägre kostnader får de boende en jämnare inomhustemperatur. AI gör det möjligt att lyssna på fastigheten, dygnet runt, alla dagar i veckan, säger Jonas Holmberg.

Riksbyggen menar att upp till 1 000 000 MWh

Riksbyggen ska via en AI-lösning optimera energianvändningen i fastigheter och räknar med att göra en besparing på upp till 20 procent.

skulle kunna sparas om samtliga av fastighetsförvaltarens cirka 4 000 bostadsrättskunder började med AI-optimeringen. 

Källa: Riksbyggen

8 juli 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Riksbyggen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng