Tillbaka till forntiden med AR

Runskrift

Nu går det att via AR besöka runstenar i Haninge kommun. I en personlig historiestund kan du läsa och lyssna vad som står på stenarna och lära dig mer om personerna bakom ristningarna.

Vi är glada över den spännande satsningen på Haninges rika runstensmiljöer. Det är värdefullt och roligt för medborgare och besökare i Haninge att kunna utforska de tusenåriga runstenarna och berättelserna om dem som lät resa stenarna på detta innovativa sätt, säger Linda Peltonen, förvaltningsdirektör på kultur- och fritidsförvaltningen i Haninge kommun.

Stockholms läns museum har lanserat en ny AR-guide i appen Upptäck historien där det går att besöka runstenar i Haninge kommun. Genom augmented reality kan användaren interagera och skanna av runstenar i länet.

AR-funktionen går igång av att mobilkameran känner igen mönster på runstenarna. Stenarna skannas och översätts sedan i två steg, först till fornnordiska och därefter svenska. Bland annat ska guiden kunna passa i skolmiljöer.

Jag dyker upp i en green screen där jag presenterar stenarna närmare. På så sätt blir presentationen lite mer personlig och roligare. En av våra målgrupper är barn och unga, vi hoppas och tror att de kommer att gilla hur vi presenterar historia. Men vi vänder oss förstås till alla i hela länet, säger Daniel Sahlén, arkeolog och projektledare för Upptäck historien.

Jag tycker det är fascinerande att vi med modern digital teknik kan läsa och förstå människor som levde för flera tusen år sedan, det blir en häftig tidsresa.

Stockholms läns museum hoppas att appen ska kunna vidareutvecklas och att fler kommuner vill vara med, på så sätt kan innehållet byggas ut.

Detta är ett led i vårt arbete med Agenda 2030 och hållbarhetsmålet Hälsa och välbefinnande. Vi hoppas helt enkelt att vi med hjälp av appen kan locka flera att ta promenader till länets spännande kulturmiljöer, säger Annelie Kurttila, museichef på Stockholms läns museum.

4 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digit

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng