Hackarna som vill knäcka kryptovalutorna

Bitcoin, Kryptovalutor, Hackare, En Trasig Bitcoin På En Rysk Flagga
Ryskspråkiga hackarforum har utlyst tävlingar om vem som kan komma på sätt att stjäla information om hur kryptovaluta skapas. Experter menar att det blir allt viktigare att hålla koll på dessa brottsliga marknadsplatser.

– Insatserna på det här forumet visar hur hackare har börjat fokusera mer och mer på kryptovalutaverksamheter, i takt med att dessa valutor har stigit i värde, skriver säkerhetsföretaget Intel471 på sin sajt.

Kryptovalutor och NFT:s

I mitten av april efterlyste moderatorerna på ryska hackerforum instruktioner och dokument med information om ovanliga sätt att stjäla bland annat digitala plånböcker och mjukvara som används för så kallad krypto-mining, alltså mjukvara som används för att godkänna transaktioner och därmed skapa nya kryptomynt, till exempel bitcoins.

En annan attackyta rör så kallade NFT:s, non-fungible tokens, en sorts kryptoteknik som används för försäljning av digital konst. Försäljningen av NFT:s är ett förhållandevis nytt fenomen där digitalt material auktioneras ut. Bland annat har Twitter-grundaren Jack Dorseys första tweet sålts för 2,9 miljoner dollar.

115 000 dollar i pris

Under 30 dagar kunde medlemmar på forumet komma in med förslag, och en belöning på totalt 115 000 dollar utlovades till olika vinnare.

Tidigare har tävlingar med liknande syften utlysts från välkända ransomware-as-a-service-grupper som REvil och Lockbit, med förhoppningen om att samla på sig förslag om nya sätt att begå cyberbrott.

– Dessa forum fungerar inte bara som marknadsplatser, utan också som platser för innovation där nya sätt att attackera kan växa fram snabbt. Därför måste vi ha bättre uppsikt över dessa forum, skriver Intel471.

Källa: Intel471

4 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng