AI i odlingen ger bättre basilika

Ai Forskning På Basilika På Örebro Universitet

Just nu frodas basilika i en robotbädd på Örebro universitet. För att maximera odlingen håller en AI på att lära sig vad varje enskild planta behöver för att bli så näringsrik och god som möjligt. 

Framtidens jordbruk är datoriserat och kombinerar kunskap från olika vetenskapsområden som biologi, sensorik och nutrition. Det kommer att forma en ny era av hållbar utveckling som fokuserar på hälsosammare och mer smakrika produkter och samtidigt minimera osäkerheten i processen, säger Ajay Arunachalam, forskare på Örebro universitet.

Sensorer övervakar varje planta för att få in värdefull data, denna data används sedan tillsammans med AI för att lista ut hur de ska odla för att optimera smak och näringsinnehåll på basilikan. Ajay Arunachalam får information från AI:n i realtid och kan göra förändringar för att få till den bästa skörden. 

– Tanken är att vi börjar småskaligt för att sedan överföra till stora odlingar när vi har tekniken på plats.

I dagsläget håller den artificiella intelligensen på att lära sig att identifiera och följa varje enskild planta. Maskininlärningen tar en viss tid och, enligt Ajay Arunachalam, är det viktigt att AI:n går att förklara och förstå.

Det får inte bara vara en svart låda utan det måste vara möjligt för människor att tolka informationen.

Labbanalys och smaktester

Utöver basilika odlar Ajay Arunachalam även pak choi. I nästa steg kommer växterna att analyseras i labb av kemiforskare och smaktestas av Restaurang- och hotellhögskolan.

Det gör att vi får information om hur plantan är uppbyggd som går att jämföra med dess smak, säger Ajay Arunachalam.

Källa: Örebro universitet

2 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng