Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI kollar pollen

Humla Ai 960640

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

– Vi har haft humlebon ute i landskapet. Sedan när humlorna kommer hem med sin last plockar vi av pollenkornen. Till humlornas förtret naturligtvis! Men då kan vi se var de har varit någonstans, säger Ola Olsson, bevarandebiolog vid Lunds universitet.

Ola Olsson och hans kollegor vill bland annat lista ut vilka sorts blommor som är viktiga för humlorna, och som därför kan vara extra vitala att bevara i landskapet.

Om forskarna manuellt skulle behöva bestämma art på varje pollenkorn som humlorna haft med sig så hade det varit väldigt tidskrävande. Där har de använt maskininlärning för att träna ett datorprogram som snabbt kan känna igen de artspecifika utseendena på diverse träd- och blomarters pollenkorn. Än så länge har datorprogrammet lärt sig identifiera ett hundratal arter.

Ola Olsson tror även att tekniken kan underlätta analyserna som ligger bakom de pollenprognoser som följs av många med allergi.

– Där är det färre arter inblandade. Men det är ändå så att en del av begränsningarna i det arbetet är den manuella analysen som är en flaskhals.

Källa: Sveriges Radio

18 mars 2021 Uppdaterad 19 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.