VGR-drönare flyger hjärtstartare till dörren

Drönare Ända Till Husdörren

Västra Götalandsregionen testar att flyga ut hjärtstartare med hjälp av drönare ända hem till dörren. Tanken är att det ska underlätta när personer får hjärtstopp hemma hos sig.

Sedan i april i år skickar drönare ut hjärtstartare i Torslanda, Kungälv och Fiskebäck, och om allt går enligt plan ska det även bli verklighet i Trollhättan framöver.

Vid identifierat larm om misstänkt hjärtstopp flyger drönaren till platsen och hissar ned en hjärtstartare utanför ytterdörren. Larmoperatören ger sedan instruktioner till den inringande personen om hur hjärtstartaren ska användas fram tills att ordinarie räddningspersonal hinner komma fram till platsen. Drönarna har potential att nå runt 170 000 personer i Västra Götalandsregionen.

VGR har även inlett ett samarbete med Karolinska Institutet för att forska vidare och utvärdera nyttan med tjänsten.

– Ny teknik möjliggör att nå ut till invånarna snabbare, men det är viktigt att utvärdera så att tekniken används på rätt sätt. Att detta sker i samverkan med Karolinska Institutet gör att vi får vetenskaplig evidens på de frågor som behöver besvaras för att kunna gå vidare i projektet. Det garanterar i slutändan att vi levererar kvalitet till våra invånare, säger Magnus Kristiansson, innovationsledare på Innovationsplattformen i VGR.

Bakgrunden till projektet är den forskning som visar att överlevnaden för hjärtstopp i hemmet varit relativt oförändrad de senaste 10-15 åren, trots att antalet hjärtstartare har ökat i samhället.

Källa: VGR

31 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng