Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

VGR säkrar på distans

Vgr Covid19

För att säkra distansarbetare under pandemin använder Västragötalandsregionen en ny VPN-tjänst och en multifaktor-lösning. Andra viktiga pusselbitar är molnet, krypterade hårddiskar och en SIEM-plattform som loggar vad användare utsätts för. 

 Det viktigaste i vårt säkerhetsarbete när många arbetar på distans är att alla, oavsett var de jobbar, ska ha samma säkerhet, säger Richard Sjöstrand, it-arkitekt, Västra Götalandsregionen.

VGR har av förklarliga skäl haft ett intensivt år, och så är fallet även inom it. När pandemin kom ökade antalet dagliga hemarbetare med upp till 4000 personer, vilket är en siffra som fortfarande gäller.

Ett krav på it-avdelningen var att direkt se till att alla som jobbar på distans ska ha samma säkerhet som dem på plats, vilket innebar en del utmaningar.

När en anställd är på kontoret skyddas den bakom bland annat brandväggar, webfilter, flödesanalys och accesskontroll. Med vår nya VPN-lösning följer alla dessa skydd med även när du sitter hemma, och på så sätt har vi alltid koll.

Arbetet med nya VPN-lösningen var påbörjat redan innan pandemin, men när utbrottet kom till Sverige fick vi prioritera upp.

Regionen har även satsat på en multifaktor-lösning för att se till att endast VGR-anställda och deras VGR-datorer kan ansluta via VPN. 

Ett par av de nyare säkerhetsfunktionerna som vi börjat använda ser till att användare hålls borta från sajter med malware, det vill säga skadlig kod, och att man kommer åt samma innehåll på internet även hemifrån. Även här gäller samma säkerhetsmekanism, nämligen att kunna ha koll på de anställdas datorer oavsett plats. Internetupplevelsen skall vara den samma oavsett var den anställda befinner sig.

Säkerhet i molnet

På samma sätt som VGR börjat konsumera Office 365 från molnet så använder regionen även molnet för att leverera säkerhetsfunktioner åt sina användare. Richard Sjöstrand menar att när VGR väljer partners söker de efter några få som kan ge störst nytta, istället för många partners som är absolut bäst inom sina respektive områden.

Vi använder oss av mycket produkter från Microsoft-sfären såsom Teams, Sharepoint, Outlook och så vidare. Dessa passar bra ihop med Ciscos säkerhetsprodukter och skapar synergieffekter, så därför använder vi mycket av de här bolagens erbjudanden. Det är smidigt, snabbt och säkert för hemarbetaren.

Gällande säkerhet är några viktiga faktorer även företagets eller organisationens inställning, budget och prio. Finns dessa tre på plats så ökar förutsättningarna för en säker framtid kraftigt, menar Richard Sjöstrand.

Se säkerhet som nyckeln för att snabbt kunna digitalisera. Se till att skaffa tekniska förmågor som kan hantera allt möjligt som kan anslutas till ert företagsnät och utgå ifrån att anställda ska kunna arbeta säkert oavsett var de befinner sig. Då kommer du snabbt vara rustad för en digitaliserad framtid.

Richard Sjöstrands övriga säkerhetstips

  1. Glöm inte att slå på kryptering av era hårddiskar så att en förlorad laptop endast är en förlust av hårdvara. Då slipper ni även en utredning för att klargöra vilken data eller informationsförlust som har skett.
  2. Se till att samtliga säkerhetsapplikationer skickar loggar till er SIEM-plattform (plattform för säkerhetslarm) så ni ser vad distansarbetare utsätts för när de är inne på internet. Ni kommer se att de utsätts både för skadlig kod och direkta inloggningsförsök.

23 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Vaccinpass Kivra

Vaccinpass i Kivra

27 apr 2021 digit

Personer som vaccineras mot covid-19 kommer att kunna få ett vaccinationsbevis i sin digitala brevlåda. Intyget som är specifikt för covid-19 har getts namnet Gröna beviset.

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Vaccin 960640

WHO vaccinvarnar

30 mar 2021 säkerhet

Världshälsoorganisationen WHO varnar för förfalskade vaccin, vaccinintyg och negativa tester för covid-19. Det och mycket annat är just nu till salu på dark web.

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Datorer Marknad Canalys

Ny pc-boom

16 mar 2021 digit

Pc-marknaden kommer att växa med 8 procent under 2021 jämfört med 2020, som också var ett rekordår. Nästan 500 miljoner enheter kommer säljas under året och det är fortsatt covidrestriktioner som driver försäljningen.
Kina Vaccinpass

Först med vaccinpass

10 mar 2021 säkerhet

Kina blir först i världen med vaccinpass som visar att personen är vaccinerad mot covid-19. Vaccinintyget kommer att distribueras digitalt via sociala medieplattformen WeChat.

Uppsala Rpa

Regionen RPA-spårar corona

8 mar 2021 digit

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.