Perstorp sjösatte ERP på distans

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.

– Som så många andra hade vi börjat övergången från Skype till Teams, och med pandemin har resan till att Teams dominerar vardagen gått fort. Nu ska vi bara få telefonin helt på plats för alla användare innan vi helt kan släppa Skype, säger Susanna Frennemo, CIO på Perstorp Group som tillverkar specialkemikalier till industrin.

Koncernen har cirka 1 500 medarbetare på sju produktionsenheter i Asien, Europa och Nordamerika samt ett antal säljkontor världen över. Tidigt i pandemin uppmanades de som kunde att arbeta på distans.

– Vi hade en god beredskap och efter några dagars väntan på extra vpn-licenser gick övergången smidigt och utan konstigheter. Vi behövde också tydliggöra säkerheten och att vi använder företagets plattformar för interna möten.

Teams och kreativitet

I vanliga fall åker vi iväg en stor arbetsgrupp och jobbar intensivt och nära användarna på plats.

Perstorp använder Teams som huvudplattform för möten och utbildningar men har under året testat en del olika externa plattformar för större event och mingel. Men lyckade möten handlar inte enbart om teknik.

– Jag hör från många kollegor att man upplever att det innovativa och kreativa ofrivilligt hålls tillbaka utan den snabba, vardagliga kommunikationen vid kaffemaskiner och i korridorer. Jag tycker själv att det är lätt hänt att tappa relationerna med kollegor som du inte har något direkt samarbete med.

ERP på distans 

En annan utmaning gäller utrullningen av ett koncerngemensamt affärssystem.

– Vi taktade ner vår globala ERP-utrullning, enterprise resource planning, och de två implementeringar som gjordes i USA och Tyskland sköttes helt på distans. I vanliga fall åker vi iväg en stor arbetsgrupp och jobbar intensivt och nära användarna på plats. Med den här remotelösningen har vi tyvärr tappat lite i effektivitet, men är samtidigt stolta över att ha lyckats med något vi inte trodde var möjligt innan pandemin.

Susanna Frennemo, Perstorp

Susanna Frennemo, CIO på Perstorp Group

Distansarbete för miljön

Under pandemins första månader påverkades lönsamheten i Perstorp negativt och med det kom ett sparbeting. Idag går verksamheten för fullt igen, företaget nyanställer och det börjar bli dags att planera för framtiden i enlighet med företagets nya strategi.

– Pandemin har fört med sig en ny syn på distansarbete och effektivt arbete i hybridmiljö kommer bli en prioritering framöver. Det går att göra mycket på distans och vi kommer fortsätta vara restriktiva med resor, både för ekonomin och för miljön. Därför kommer vi investera i teknik och utrustning för mer kreativa möten med deltagare både på distans och i konferensrummet, säger Susanna Frennemo.

Perstorp

Perstorp är ett kemiindustriföretag grundat 1881 i Perstorp i Skåne. Idag har koncernen cirka 1 500 medarbetare i åtta länder över hela världen, med fokus på specialkemitillverkning av till exempel polyoler som används inom livsmedelsindustrin. Under sin historia har verksamheter knoppats av, bland annat Pergo som tillverkar laminatgolv. Bolaget har också tidigare tillverkat ättika, en verksamhet som 2001 såldes till Kavli.

Källa: Wikipedia

12 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng