Googles AI bedömer hudcancer

Google, Ai, Hudcancer, En Solstol På En Strand

Google har utvecklat en AI som innebär att alla som vill kan undersöka symptom för ovanliga fläckar på huden som skulle kunna vara tecken på hudcancer. Verktyget presenteras på bolagets årliga utvecklarkonferens Google IO.

– AI som verktyg inom cancervård och annan typ av vård, blir ett stöd i diskussionerna när diagnoser ska ställas och vilken behandling som ska erbjudas till en enskild individ, säger Tim Underwood, professor och chef för cancerforskning på University of Southampton i England.

AI:n har tagit tre år att utveckla och har tränats dels på en bildbank med 65 000 foton där en diagnos har ställts, dels på flera miljoner bilder på hudmärken som folk har varit oroade över. Dessutom har tusentals foton med frisk hud analyserats och AI:n har lärt sig känna igen 288 hudtonder.

Ersätta googlingar

En av förhoppningarna är att verktyget ska kunna ersätta vanliga googlingar på hudcancer och bli ett säkrare och bättre sätt för människor att få bedömningar på till exempel ovanliga hudfläckar. Enligt Google sker det 10 miljarder sökningar där människor funderar eller bekymrar sig för något som har med hud, naglar eller hår att göra.

Tanken är inte att det ska ersätta de verktyg som används inom vårdsektorn, som dessutom där används som ett stöd snarare än alternativ till en läkares bedömning.

Google meddelade på sin utvecklarkonferens Google IO att appen troligen kommer finnas tillgänglig senare i år.

Källa: BBC

20 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng