Facebook ber om IOS-spårning

Facebook Ios

Facebook ber Iphone-användare att aktivera spårning, bland annat för att det sociala mediet ska kunna fortsätta vara gratis. Uppmaningen kommer som en följd av IOS 14.5-uppdateringen där Apple gjorde det svårare för appar att spåra sina användare.

Genom nya App Tracking Transparency, ATT, får IOS-användare frågan om de tillåter att appar spårar dem, även när inte själva appen används.

Nu har Facebook och Instagram börjat uppmana användare att aktivera appspårning i telefoninställningarna. Det finns ett antal olika anledningar från Facebooks sida, bland annat menar de att användarna får mer relevanta annonser samt att de därigenom stödjer diverse företag.

En annan anledning är att Facebook ska kunna fortsätta vara gratis. Det är ännu oklart om bolaget kommer börja ta betalt på något sätt, men med det nya hotet verkar det inte alldeles osannolikt. Sociala medie-plattformen har tidigare sagt att man alltid kommer vara gratis att använda, något man även hade som tagline från starten fram till 2019 då den togs bort.

När Mark Zuckerberg, vd på Facebook, vittnade inför kongressen sade han att det inte är uteslutet att en premiumversion av Facebook kan komma, men att en version av plattformen alltid kommer vara gratis.

Redan innan 14.5-uppdateringen blev verklighet stötte den på kritik från Mark Zuckerberg, då han menade att ATT kommer få negativa konsekvenser för bland annat e-handlare. Facebook anser även att Apple genomför förändringen för att öka vinsterna, inte integriteten.

Källa: The Verge

3 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Facebook

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng