Digitala spel bevaras för framtiden

Kungliga Biblioteket, Spel, Super Mario I Sin Gamla Klassiska Nintendomiljö

Nintendos Super Mario är ett av alla äldre spel som finns bevarade på Kungliga Biblioteket.

Kungliga biblioteket ska bevara alla tv- och datorspel som utvecklas av svenska bolag. Nu uppmanas därför spelutvecklare att lämna in versioner av onlinespel och spelappar, som inte täcks av lagstiftningen.

– I nuläget missar vi till exempel onlinespel, nedladdningsbara spel, spelappar och andra interaktiva medier. Ett gott samarbete med spelbranschen är därför A och O för att KB ska kunna dokumentera den svenska spelkulturen för eftervärlden, säger Daria Chernysheva-Gerke, handläggare för KB:s spelsamlingar.

Vill engagera spelutvecklare

Kungliga biblioteket, KB, samlar in det mesta som sprids i Sverige i form av tidningar, tidskrifter, reklambroschyrer med mera, och sedan 1995 samlas också svenska tv- och datorspel in. Enligt den så kallade e-pliktslagen omfattas även webbpublicerat material, men denna lag täcker inte webbpublicerade spel och appar.

Därför vill KB nu engagera svenska speltillverkare med att lämna in sina bidrag, och den närmaste tiden kommer biblioteket att kontakta spelutvecklare runt om i landet att diskutera möjligheten att bevara deras material.

Elden Pixels på tåget

Ett bolag som redan är med och bidrar är Elden Pixels med sina spel Alwa’s Awekening och Alwa’s Legacy.

– När vi fick frågan om att donera spelen var det en självklarhet att tacka ja. Det känns viktigt att framtida generationer kan utforska dagens spelkultur. Sedan är det förstås fint att våra skapelser kommer leva vidare i flera hundra år, säger Mikael Forslind, CEO på Elden Pixels.

Källa: Kungliga biblioteket

26 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng