Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås i Minecraft

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

– Skulle vi se ett Västerås fullt av rymdskepp eller fantasihus? Vi blev glatt överraskade när ungdomarna i sin vision om den ideala staden valde att behålla många befintliga byggnader, även om de kanske fått lite nya funktioner. Jag gillade bland annat förslaget om att bussen som passerar McDonalds ska göra det via drive through-luckan, säger Lisa Kilestad, platschef på Expectrum i Västerås, som just genomfört höstlovseventet och tävlingen Bygg Västerås i Minecraft.

Digitalt självförtroende

Expectrum ägs av Västerås marknad och näringsliv, som är ett kommunalt bolag ägt av Västerås stad. Här möts barn, unga och vuxna för att lära av och inspirera varandra. Bland annat genom att 42 organisationer hyr in sig i Expectrums coworking-lokaler.

– Den digitala utvecklingen går rasande snabbt och vårt uppdrag är att skapa digital glädje hos elever och lärare. Glädje och självförtroende gör barn och ungdomar bättre förberedda för framtidens arbetsmarknad, där de flesta yrken på något sätt har med teknik att göra. Vi erbjuder också fortbildning i digital teknik och lån av läromedel för lärare så att de ska känns sig tryggare i klassrummet.

Coronasäker gaming

I takt med att det lackade mot höstlov blev det allt tydligare att den gaming-festival som brukar genomföras i Västerås inte var ett coronasäkert alternativ. Lyckligtvis fanns det en tidigare idé att göra verklighet av.

Minecraftvinnare 1

Ludvig och Felix vann lördagstävlingen att skapa the place to be, med sin nya centralstation.

– Vi vill gärna finnas där kidsen är och jobbar sedan tidigare med gaming och e-sport. Vi vill också nå gruppen 13 år och uppåt, som generellt kan vara svår att nå med aktiviteter.

Med utgångspunkt i stadens historia som ledande teknikcentrum lanserades Bygg Västerås i Minecraft med förhoppningen att nå den svårflirtade gruppen unga tonåringar.

– Vi marknadsförde eventet via discord-plattformen där många gamers hänger. Genom det vi kallade After school digital under några fredagar fick vi bra kontakt med målgruppen, och när tävlingen drog igång hade vi 197 deltagare, killar, tjejer och några föräldrar som jobbade i team med sina barn.

Minecraftvinnare 2

Simon och Sophie vann söndagstävlingen eko-brutalism med sitt bidrag Hotell Växas.

Länsstyrelsens gröna rum

Spelplanen var en karta av staden, men med bara några enstaka byggnader kvar, till exempel den 25 våningar höga Skrapan i centrum, där också Expectrum har sina lokaler. Bygg Västerås i Minecraft hade olika teman och genomfördes som två separata tävlingar där deltagarna kunde jobba inom olika områden.

Lisa Kilestad Proffe

Lisa Kilestad, platschef på Expectrum i Västerås.

– Länsstyrelsen hade till exempel temat Ekobrutalism, med utmaningen att föra in det levande och naturliga i byggnader och på så sätt låta naturen ta över. Förutom den fantastiska kreativiteten och intresset som vi har sett, har det också varit många fina exempel på hur deltagarna har hjälpt och peppat varandra. Bygg Västerås i Minecraft har helt klart blivit början på nya vänskapsrelationer.

Lisa Kilestad ser många olika sätt att presentera de många fina förslagen på Västerås stadsplanering, även om förslaget med en stor Millenium Falcon mitt i centrum kanske får vänta lite.

– Gaminginspirerade verktyg har många intressanta möjligheter för till exempel stadsbyggnadskontoret. Västerås är seriöst intresserad av barn och ungas visioner för staden de bor i, och för en utvecklad ungdomsdialog.

11 november 2020 Reporter Anne Hammarskjöld digit Foto Adobestock, Västerås kommun

Rekommenderad läsning

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Oppen Data 960640

Guide för öppen data

28 jan 2021 digit

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

Buss Dalarna

Digital skolskjuts

27 jan 2021 digit

I mars öppnar e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Dalarna. Då ska vårdnadshavare till skolskjutsberättigade barn digitalt ansöka om skolskjuts, vilket bland annat ska sänka kostnader och miljöpåverkan.

3D Bild På Person Som Tar Täten Av En Klunga Människor

Kommuner ikapp 2035

14 jan 2021 digit

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.