Blockkedja spårar Coops tonfisk

Coop, Blockkedja, Massor Av Tonfiskar I Ett Stim I Havet

Coop erbjuder nu möjligheten att kunna spåra tonfiskens väg från havet till burken med hjälp av blockkedjeteknik. Syftet är att öka medvetenheten om varans ursprung och kopplingen mellan miljö och livsmedel.

– Spårningen i blockkedjan ger inte bara ökad transparens för kunderna, utan skapar också ett ökat incitament för hållbar produktion under hela tonfiskens resa, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop Sverige.

I blockkedjan sparas information om tonfiskens ursprung och väg för varje burk, från fiske till hyllan. När du scannar en QR-kod på burken med din telefon skickas du vidare till en webbsida med information om leveranskedjan.

I ett första skede kommer QR-koden finnas på Coops tonfiskburkar med miljömärkning från Marine Stewardship Council, så kallad MSC-märkning. Coop tittar samtidigt på vilka andra produkter som kan integreras med blockkedja för att tillföra ett värde för kunden.

– Transparens i hela vår produktkedja är otroligt viktigt och det är ett stort steg i branschen att ge våra kunder värdefull information kan de göra mer informerade val, säger Åsa Wickholm.

Så funkar lösningen

  • Plattformen Provenance tillhandahåller ”bevispunkter”, vilket innebär information som har verifierats av en tredje part så som MSC och SA8000 som är en standard för socialt ansvar.
  • Bevispunkter sparas i en blockkedja som en permanent, offentlig post.
  • På plattformen kan konsumenterna ange en ”burkkod” för att se hela resan för den specifika tonfiskburken.

Källa: Coop

Källa: Coop

20 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng