Rysk attack mot Sverige

Fotbollslandslaget960640

Bland annat ska det misstänkta ryska dataintrånget ha inneburit att personliga uppgifter om spelare i damlandslaget har spridits. Bilden är från EM 2013.

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

– Förundersökningen visar att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som via sitt 85:e center, också känt som enhet 26165, som har planerat och genomfört det grova dataintrånget mot Riksidrottsförbundet. Vi kan vidare konstatera att intrånget varit en del i en rysk kampanj riktad mot nationella och internationella antidopningsorganisationer som bland annat WADA och USADA samt mot Internationella fotbollförbundet FIFA, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Dataintrången har lett till att GRU fått tillgång till svenska idrottares personliga uppgifter, exempelvis medicinska journaler. 

– Informationen har publicerats offentligt och baserat på dessa uppgifter har även svensk media skrivit artiklar som överensstämmer med GRU:s narrativ att svartmåla idrottare och idrottsorganisationer i väst.

En idrottare som ska ha utsatts och fått sina medicinska uppgifter offentliggjorda är den svenska fotbollsspelaren Olivia Schough. 

– Jag tror väldigt många av de som utsatts för det här är kränkta, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. 

Det var under perioden december 2017 till maj 2018 som de upprepade dataintrången mot Riksidrottsförbundet ägde rum. Att förundersökningen läggs ned beror på att det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

– Mot bakgrund av att aktörerna agerar för en främmande makt, i detta fall Ryssland, gör vi bedömningen att förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas av de personer som misstänks ligga bakom intrånget. Därför har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen, avslutar Mats Ljungqvist.

Källa: Säkerhetspolisen, åklagare.se, DN

14 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Rikard Fröberg, Flickr.

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng