Huawei utanför topp 5

Kina Usa Telefoner

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Mobilmarknaden hade ett sensationellt kvartal i Kina vilket beror på en stark försäljning av 5G-telefoner inom olika priskategorier. I Kina levererades 94 miljoner enheter, vilket är en ökning på 35 procent jämfört med Q1 2020, säger Linda Sui, senior director på Strategy Analytics.

Samsung leder fortsatt mobilracet, det sydkoreanska bolaget levererade 77 miljoner telefoner och har därmed 23 procent av marknadsandelarna. Apple är tvåa med 57 miljoner telefoner och 17 procent av marknaden.

Efter det följer tre kinesiska leverantörer där ingen av dem är Huawei. Xiaomi som är trea ökade sin försäljning med 80 procent gentemot Q1 2020 och sålde 49 miljoner enheter, vilket gör att man nu sitter på 15 procent av marknaden.

De följs av Oppo och Vivo som levererat nästan exakt lika många mobiler. Vivo ökade sin försäljning mest av alla, nämligen med 85 procent, från 20 miljoner Q1 2020 till 37 miljoner Q1 2021.

Totalt sitter topp fem-leverantörerna på 76 procent av marknaden.

Chip-bristen hade inte någon större betydelse för de fem största varumärkena, men den var och kommer fortsatt att vara en oro för mindre leverantörer under närmaste kvartalen, säger Linda Sui.

Huawei kommer att presentera sin nya flaggskeppstelefon P50 under våren, men eftersom även den kommer levereras utan Google Play-tjänster så är det oklart huruvida det blir någon storsäljare. 

Källa: Strategy Analytics, Slashgear, Feber

21 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng