Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Googles krav på USA

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Eu Flaggan Målade Lite Coolt

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

– Vi behöver påskynda dialogen om teknikfrågor för att undvika ensidiga synsätt kring till exempel data, som är centrala för handel, lagar för digitala plattformar och andra viktiga komponenter i vår moderna ekonomi, säger Karan Batia, Googles vice president för government affairs och public policy.

EU:s nya råd

I decemeber 2020 skickade EU-kommissionen en förfrågan till USA om att ingå i ett större samarbete kring säkerhets- och handelsfrågor för it och tech. Det handlar om områden som 5G, AI, datasuveränitet och skatter. Alla delarna har på ett eller annat sätt dessutom kommit att involvera jättarna Apple, Amazon, Facebook och Google.  

EU föreslår ett råd som kallas för EU-US Trade and Technology Council, TCC, men har fortfarande inte fått något stöd från USA.

Google vädjan

Nu menar Google att USA och Europa riskerar att skapa sina egna, handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI, om samtalen inte startar inom kort. Tillsammans bor det nästan en miljard människor i Europa och USA, och enligt Google är det av yttersta vikat att ha ett transatlantiskt samarbete som fungerar.

– USA borde acceptera inbjudan och bygga på den. Handelsrelationen mellan dessa regioner håller på att naggas i kanten ordentligt. Vi använder alla digitala verktyg och känner både till riskerna och behovet av ansvarsfull utveckling. En väl genomtänkt reglering kan hjälpa oss att omfamna fördelarna med ny teknik, medan en explosion av nationella regleringar riskerar att avskräcka tech-handeln, säger Karan Batia.

Källa: ZDnet

13 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.