Googles krav på USA

Amerikanska Flaggan Och Kinesiska Eu Flaggan Målade Lite Coolt

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

– Vi behöver påskynda dialogen om teknikfrågor för att undvika ensidiga synsätt kring till exempel data, som är centrala för handel, lagar för digitala plattformar och andra viktiga komponenter i vår moderna ekonomi, säger Karan Batia, Googles vice president för government affairs och public policy.

EU:s nya råd

I decemeber 2020 skickade EU-kommissionen en förfrågan till USA om att ingå i ett större samarbete kring säkerhets- och handelsfrågor för it och tech. Det handlar om områden som 5G, AI, datasuveränitet och skatter. Alla delarna har på ett eller annat sätt dessutom kommit att involvera jättarna Apple, Amazon, Facebook och Google.  

EU föreslår ett råd som kallas för EU-US Trade and Technology Council, TCC, men har fortfarande inte fått något stöd från USA.

Google vädjan

Nu menar Google att USA och Europa riskerar att skapa sina egna, handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI, om samtalen inte startar inom kort. Tillsammans bor det nästan en miljard människor i Europa och USA, och enligt Google är det av yttersta vikat att ha ett transatlantiskt samarbete som fungerar.

– USA borde acceptera inbjudan och bygga på den. Handelsrelationen mellan dessa regioner håller på att naggas i kanten ordentligt. Vi använder alla digitala verktyg och känner både till riskerna och behovet av ansvarsfull utveckling. En väl genomtänkt reglering kan hjälpa oss att omfamna fördelarna med ny teknik, medan en explosion av nationella regleringar riskerar att avskräcka tech-handeln, säger Karan Batia.

Källa: ZDnet

13 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng