Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Covidpass med blockkedja

Konsert 960640

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

När vi börjar öppna olika delar av vår ekonomi vill vi vara säkra på att individer som besöker event och sammankomster med många deltagare har testat sig negativt eller fått vaccin mot covid-19. Appen kommer att spela en avgörande roll i att ge information till exempelvis idrottsarenor om detta, så att vi på ett snabbare sätt kan närma oss ett nytt normalläge, säger Andrew Cuomo, New Yorks guvernör.

Appen kallas the Excelsior Pass och är byggt på IBM:s blockchain-baserade Digital Health Pass-applikation. Med verktyget får användaren, likt ett mobilt boardingkort på flygplatser, en QR-kod som scannas av för att bekräfta hälsostatus.

Hälsocertifikat för covid-19 är ett av de mest populära områdena för blockchain just nu. Blockkedjetekniken kan garantera att det är en vårdgivare som har utfärdat certifikatet och att det utfärdats till den specifika personen, att informationen alltså inte är kopierad. Detta anses vara en giltig referens.

The Excelsior Pass har pilottestats på arenorna Barclays Center under en basketmatch och Madison Square Garden under en hockeymatch. Resultaten från dessa tester kommer att användas för att utveckla användarupplevelsen innan appen skickas till App Store och Google Play.

Källa: Ledger insights, ZDnet

 

4 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Drönare på Mars

20 april 2021

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Hellre en AI

19 april 2021

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.