Först med blockkedje-öl

Ölglas Blockkedja

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

 Spårbarhet, transparens och storytelling är på allas läppar inom alla branscher, men kanske framför allt inom livsmedelsproduktionen. Blockkedjan ger helt nya möjligheter inom området. För oss är detta den första produkten på marknaden i en förhoppningsvis lång rad och vi har fler lanseringar i pipeline. Just nu utvecklar vi systemet intensivt, säger Cecilia Ryegård från Foodchain by Blockchain som varit med och utvecklat ölet.

När du köper en Helt Spårat-öl får du, genom en QR-kod på flaskan, tillgång till hela produktionskedjan, tillverkningsprocessen och produktens fullständiga historia.

Ölet har skapats av Ängöl Bryggeri tillsammans med bland annat IBM, spårbarhetsleverantören Foodchain by Blockchain och handelsplattformen Skira. IBM arbetar med att få till mer transparens i livsmedelsbranschen och här är deras Food Trust-lösning världens enda större spårbarhetssytem baserat på blockkedjeteknik.

 Många av de mervärden som konsumenten är intresserad av skapas på gården. Det är bland annat därför vi tycker att det här projektet är väldigt intressant, då vi ser hela kedjan från gård till konsument och där all data kan bli verifierad och synlig för konsumenten i och med IBM Food Trust, säger Frode Langmoen, från IBM.

I första bryggningen produceras 6 000 flaskor. Från den 3 maj kommer det finnas tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment och i tio butiker i sydöstra Sverige.

21 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng