Facebook satir-varnar

Rolig Hund Med Peruk Mor Rosa Bakgrund

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

– Vi testar ett sätt för att göra det lättare för användare att sätta in sidor i en kontext, när de dyker upp i nyhetsfödet. Vi kommer löpande tagga sidor med public official, fan page och satire post, skriver Facebook Newsroom i en Twitter-post.

Facebook har inte gett någon förklaring till varför bolaget vill tagga sidor, men en trolig förklaring är att det förekommer mycket delningar av nyheter som kommer från satir-nyhetssajter som till exempel The Onion, där de som delar tror att det är riktiga nyheter.

Det hände bland annat Donald Trump när han var president och han twittrade om en nyhet som sa att Twitter skulle stängas ner för att hindra smutskastning av den dåvarande presidentkandidaten Joe Biden. En nyhet som var fake, men som Donald Trump alltså trodde var riktig.

Utöver satir-taggen kommer också public official läggas till för sidor som hanteras av en regering eller myndighet, och fan page på officiella fan-sidor.

Källa: The Verge

12 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng