Extra utsatt för ransomware

Bild Tagen Mot Vattnet Från Fören På Ett Megastort Fartyg

Attacker av ransomware mot logistikföretag har trefaldigats under det senaste året. Nu menar många att det behövs en ordentlig genomlysning av it-lösningar inom transportbranschen.

– Bolag inom logistikbranschen är ofta stora och väldigt känsliga för yttre påverkan, vilket gör dem till perfekta som måltavlor för ransomware-ligor, säger Tomas Lind, chef för strategic intelligence på säkerhetsföretaget Bluevoyant.

Betalningsvilliga

Att just logistikbranschen är extra utsatt beror dels på att det är en bransch som varit extra viktig under pandemin och dels att ett stopp i en kritisk leveranskedja är oerhört kostsamt, vilket innebär att bolagen ofta är villiga att betala den lösensumma som hackarna begär.

NotPetaya-attacken mot Maersk 2017 är ett exempel på när det går riktigt illa. Efter en krypteringsattack stängdes tiotusentals nätverk och maskiner i över 130 länder ner, vilket orsakade förluster på flera 100 miljoner dollar.

Fjärrskrivbord utnyttjas

Enligt Bluevoyant måste hela branschen se över sina säkerhetsrutiner för att minska antalet attacker och i synnerhet lösningar som har med fjärrskrivbord, Remote Desktop Protocol, att göra.

– Vi har inte sett någon industri med sämre skydd än dem i leverantörskedjorna och ransomware-ligorna döljer inte vad de gör utan siktar in sig på fjärrskrivbord. Speciellt nu när det är så många som arbetar på distans är det en kritisk punkt, säger Tomas Lind.

Källa: ZDNet

27 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng