Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Coop scannar hållbarhet

Coopanställd Scannar Vara Med App

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

– Vi vet att de allra flesta tycker det är viktigt att handla mat som är schysst tillverkad och har ett så litet avtryck på miljö och klimat som möjligt. Men många upplever också att det är svårt att förstå hur maten är producerad. Med hållbarhetsdeklarationen vill vi hjälpa våra kunder och medlemmar att göra medvetna val, säger Magnus Johansson, vd för Coop Sverige. 

Tio områden

Genom att scanna en vara i en Coop-butik får användaren fram ett värde på produktens hållbarhet. Värdet är en sammanställning på officiella data utifrån tio olika hållbarhetsaspekter, som till exempel påverkan på biologisk mångfald eller bristfälliga arbetsförhållanden.

Ju mer hållbar produkt, desto grönare och lägre siffra får den. De olika parametrarna i hållbarhetsdeklarationen bygger på ett urval från WWF:s Hållbar Livsmedelkedja, som i sin tur lutar sig mot FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Coop Appen Medhållbarhetsaspekter I Spindeldiragram

Ett spindeldiagram med en produkts hållbarhetsvärde utifrån de olika aspekterna

– Vi får ett helt nytt sätt att se på mat. Nu kan vi ge tydligare information till våra kunder, och vi får också ett inköpsverktyg för att tillsammans med våra leverantörer succesivt förflytta vårt sortiment mot ett mindre hållbarhetsavtryck, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef på Coop Sverige.

Just nu finns deklarationen i Coops app och i bolagets Scan and Pay-tjänst. Senare i år kommer en liknande deklaration att finnas tillgänglig på coop.se.

De tio hållbarhetsaspekterna

  1. Klimat
  2. Biologisk mångfald
  3. Bördighet
  4. Vatten
  5. Bekämpningsmedel
  6. Övergödning
  7. Djuromsorg och antibiotika
  8. Arbetsförhållanden
  9. Lokalbefolkning
  10. Lagefterlevnad och spårbarhet.

Källa: Coop

15 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Coop

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.