ett samarbete med cisco

Säkra nyheter från Cisco Live

Lösenordsfria inlogg, supersnabb datahantering och bättre och säkrare koll på trafiken. Cisco presenterar en mängd nyheter under Cisco Live 2021.

– I år vill vi visa hur vi kopplar upp, säkrar och automatiserar för att accelerera din digitala rörlighet i en värld där molnet är förstavalet, säger Chuck Robbins, CEO för Cisco, när han inleder Cisco Live 2021.

Synlighet, säkerhet och framtidens internet. Så skulle keynoten under det digitala Cisco Live 2021 kunna sammanfattas.

Få koll på trafiken

Synligheten handlar om att Cisco fortsätter att betona vikten av att synliggöra trafiken i våra nät, från app, via molnet, datacenter och nätverk, och internet i sin helhet, eftersom en app kan vara ihopkopplad med många olika typer av externa system.

Appen för ett flygbolag kan till exempel vara ihopkopplad med ett betalsystem, ett annat system som hanterar platserna på flygplanet, och ett tredje system om du vill betala med flygkredit, och så vidare.

Alla dessa tjänster kan befinna sig på olika platser i nätverket, från publika molntjänster till privata datacenter, och en utmaning handlar om att få visibilitet och följa trafiken. Med programvaran Thousandeyes blir det möjligt att se hela detta flödesschema i Cisco App Dynamics, för såväl användare som dataflöde.

– Ditt bolag kanske får siffror i App Dynamics som visar att något tycks ha påverkat försäljningen. Du öppnar överblicksbilden på trafiken och ser att en koppling mellan två noder är trasig, och kan därefter enkelt lägga om rutten, och checka av problemet. Oavsett infrastrukturen bakom, säger Liz Centoni, senior vice president för Strategy & Emerging Technologies.

Synligare säkerhet

Synlighet är också något som präglar Ciscos säkerhetssatsning. Sedan i slutet av 2020 finns Cisco Secure X till vilket en verksamhets alla säkerhetslösningar kan kopplas så att de säkerhetsansvariga får koll på vad som händer i hela nätverket.

– Samtidigt som fler och fler går till en molnstrategi, har arbetsstyrkan över hela världen dessutom spridit sig till alla möjliga nätverk utanför kontoret. I dag är ett stort bekymmer för många att de har för många säkerhetslösningar och saknar en gemensam plattform för dem. Med Cisco Secure X får du en bättre överblick, snabbt, smart och smidigt, säger Jeetu Patel, senior vice president för Security and Collaboration.

Bort med lösenorden

Chuck Proffe

Ciscos CEO Chuck Robbins under keynoten på Cisco Live 2021.

Cisco blir nu också ett av de stora bolagen som både förespråkar och implementerar en lösning med login utan lösenord. Enligt Cisco kommer dock lösningen att skilja sig från andras på så sätt att den kommer att vara ihopkopplad med alla delar i nätverket på ett mer robust sätt, vara länkad till Cisco Zero Trust och kopplad till Secure X-plattformen.

– Lösningen lanseras i juni kommer vara kopplad till fingeravtryck och ansiktet. Nästan fyra av fem intrång kommer av knäckta lösenord, så detta kommer både öka säkerheten och reducera komplexiteten, säger Jeetu Patel.  

Ny kisel och optik

Den tredje stora nyheten handlar om Ciscos nya nätverkschips. Dessa kommer ha möjlighet att hantera 25 terrabyte data i sekunden, i jämförelse med de 10 terrabyte i chipsen som Cisco lanserade 2019.

I en värld där över hälften av världens alla bolag och företag erbjuder någon form av internetbaserad tjänst, ska Ciscos chip inte bara göra det lättare för den all trafik att dra sig fram och underlätta för alla de tre miljarder människor som fortfarande är utanför internet, utan det kommer också bli sju gånger så energieffektivt som något annat nätverkschips på marknaden.  

– Vi har både förbättrat kiseltekniken och optiken, eftersom det drar betydligt mindre energi kommer det både vara bättre för klimatet och billigare att använda, säger Jonathan Davidson, senior vice president för Engineering.

31 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock, Cisco

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng