Pandemins förlorare

Ung Cool Generation Z Tjej Håller I Kameran Och Tittar In I Den

Personer i 20-årsåldern, så kallade generation Z, har svårt att hantera den nya jobbsituationen som pandemin innebär. Även om de uppskattar friheten med distansjobb, missar de möjligheten att bygga nätverk och att utvecklas i samma takt som om de vore fysiskt på jobbet. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

– Utan samtal i korridorer och småsnack vid kaffeautomaten är det svårt att utveckla relationen med mitt närmsta team, och ännu svårare att bygga nya relationer med andra på bolaget, säger Hannah McConnaughey, product marketing manager på Microsoft, och som själv ingår i generation Z.

Både bra och svårt

I en undersökning från Microsoft som omfattade 31 000 personer på drygt 30 marknader, tillfrågades personer bland annat om hur de ser på dagens hybrida arbetsmiljö.

Tre av fyra hoppas på att möjligheten med att kunna välja sin arbetsplats kvarstår, och denna siffra är något högre för personer i generation Z, vilket omfattar personer födda mellan 1997 och 2012, och där de äldsta i den generationen nyligen börjat arbeta eller är precis på väg in på arbetsmarknaden.

Samtidigt som generation Z tycks omfamna det nya arbetssättet, beskriver de också att de lider av den på ett sätt som andra inte gör. Många är singlar och bor litet och har varken råd eller plats att ha ett ordentligt kontor hemma, och missar möjligheten att bygga nätverk och utveckla sig själva på en fysisk arbetsplats, som de hade kunnat göra under normala omständigheter.

– Att nätverka för någon som är precis i början av sin karriär har blivit så mycket mer avskräckande under pandemin, och speciellt om du byter arbetslag, säger Hannah McConnaughey.

Satsa på karriärsupport

Enligt Microsoft kan en lösning vara att företag och verksamheter satsar mer på verktyg som kan hjälpa att överbrygga den digitala och den fysiska världen, och satsa på en sorts karriärsupport för generation Z.

– Vår undersökning visar att detta har varit en oerhört omvälvande tid för den här generationen. De har svårt att hitta fotfästet eftersom de inte får samma fysiska påfart med möjligheten att träffa kollegor, nätverka och komma in i arbetet, säger George Anders, redaktör för Microsoftägda Linkedin.

Källa: Cnet

29 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng