Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

 Vi vill öka tryggheten för företag samt deras möjligheter att spara pengar när de väl valt molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på Netapp Sverige.

Coronapandemin har ytterligare skyndat på en stadigt ökande efterfrågan på publika molntjänster. Företag går allt mer mot en strategi med flera moln inblandade där olika team och applikationer använder tjänster hos olika molnleverantörer, exempelvis AWS, Azure eller Google Cloud.

En tröskel in i molnvärlden kan dock vara att företag tar för givet att man först behöver klassificera allt data och sätta nya policys i hur data ska skyddas, hanteras och övervakas. Den tröskeln vill nu Netapp hjälpa till med att sänka.

Med Cloud Volumes Ontap kan du använda samma dataplattform som hemma i ditt datacenter. Vi ser att många it-avdelningar vill ha samma förutsättningar och verktyg i det publika molnet som de har lokalt, exempelvis vad gäller backup och antivirus, och det kan vi hjälpa till med.

 Därmed gör vi molnresan enklare, samtidigt som det inte behövs något nytt team för lagring i molnet. De som skötte driften lokalt kan ta med sig den kunskapen till molnet.

Skanna all data

Cloud Volumes Ontap integrerar bland annat med nya Cloud Compliance, en AI-mjukvara som skannar av din molndata efter exempelvis kreditkortsnummer eller annan känslig, GDPR-klassad information som kan identifiera individer.

 Många upplever att det finns en risk att läcka ut känslig data när man använder publika molntjänster. Med Cloud Compliance får du en rapport om det finns någon känslig data i molnet och även information om var den i så fall är. På så sätt vill vi öka tryggheten.

Att göra en Cloud Compliance-skanning går numera även att göra i ditt egna datacenter.

 Vi har sett att mjukvaran funkat så bra i molnet att vi utvidgat möjligheterna så att det även går att göra lokalt. Dessutom går det att skanna en terabyte data gratis. Därmed kan alla få en grundkoll på vilken data de har inför en molnflytt.

Nygren Proffe NY

Fredrik Nygren, teknikchef på Netapp Sverige.

Mer data på färre diskar

Att använda sig av Cloud Volumes Ontap kan också minska kostnaden för att lagra data i molnet. I lösningen går det nämligen, via bland annat komprimering, tunna volymer och deduplicering, att trycka in mer data på färre diskar.

 Vi har en väldigt hög lagringseffektivitet vilket gör att du kan lagra så mycket data som möjligt i en så liten volym som möjligt. På så sätt behöver du inte köpa lika många resurser från molnleverantören.

Cloud Volumes Ontap funkar med alla stora molnleverantörer och går att testa via ett gratis provmedlemskap. För molnhypen kommer bara bli ännu starkare framöver, menar Fredrik Nygren.

 Vi ser en stark utveckling där företag går mot att nyttja flera olika publika moln. Samtidigt körs applikationer inte längre bara traditionellt utan även på nya sätt, via bland annat containers och Kubernetes-kluster.

 All den här datan behöver hanteras på ett enhetligt sätt vilket vi kan hjälpa till med, oavsett vilken molntjänst du använder eller hur du vill köra dina applikationer.

5 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng