Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kvittot ger klimatavtryck

Jelly Beans

En ny app kan visa upp din klimatpåverkan baserat på dina kvitton. Maskininlärning läser av kvittot och kontrollerar livsmedelstyp, vikt och ursprung, och räknar därefter ut koldioxidavtrycket på din handling. 

Produktion och distribution av livsmedel står för ungefär en tredjedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. Som konsument kan det dock vara svårt att mäta din klimatpåverkan. Nu kan den irländska startupen Evocco komma att göra det en aning lättare.

Användare fotograferar sina inköpskvitton med Evocco-appen som identifierar livsmedelsprodukterna genom att läsa av texten via maskininlärning.

Därefter räknar appen ut koldioxidavtrycket baserat på butikens plats och genom att kontrollera livsmedelstyp, vikt och ursprung.

Appen låter dig spåra, förbättra och kompensera klimatpåverkan av dina matköp, säger en av Evoccos grundare, Hugh Weldon.

Med appen får användarna även möjlighet att kompensera för sin handling genom att bidra till Go Carbon Neutral, ett ideellt irländskt initiativ som planterar inhemsk skogsmark.

Evocco lanserades i slutet av 2020 och är i dagsläget endast tillgänglig i Storbritannien och Irland.

Källa: CNN

22 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.