Kvittot ger klimatavtryck

Jelly Beans

En ny app kan visa upp din klimatpåverkan baserat på dina kvitton. Maskininlärning läser av kvittot och kontrollerar livsmedelstyp, vikt och ursprung, och räknar därefter ut koldioxidavtrycket på din handling. 

Produktion och distribution av livsmedel står för ungefär en tredjedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. Som konsument kan det dock vara svårt att mäta din klimatpåverkan. Nu kan den irländska startupen Evocco komma att göra det en aning lättare.

Användare fotograferar sina inköpskvitton med Evocco-appen som identifierar livsmedelsprodukterna genom att läsa av texten via maskininlärning.

Därefter räknar appen ut koldioxidavtrycket baserat på butikens plats och genom att kontrollera livsmedelstyp, vikt och ursprung.

Appen låter dig spåra, förbättra och kompensera klimatpåverkan av dina matköp, säger en av Evoccos grundare, Hugh Weldon.

Med appen får användarna även möjlighet att kompensera för sin handling genom att bidra till Go Carbon Neutral, ett ideellt irländskt initiativ som planterar inhemsk skogsmark.

Evocco lanserades i slutet av 2020 och är i dagsläget endast tillgänglig i Storbritannien och Irland.

Källa: CNN

22 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng