Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Husqvarna delar verktyg

Motorsåg960640

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

– Vi vill öka takten på antalet hållbara lösningar. Det här är ett av flera cirkulära experiment där vi försöker öka nyttjandegraden av verktyg och samtidigt lösa den förvaringsproblematik som är vardag för många i storstadsområden. Det ska också bli intressant att lära om delande kan ha en positiv social effekt, säger Margaretha Finnstedt, Director Husqvarna Innovation Lab.

Boxen som fylls med el- och batteridrivna trädgårdsverktyg från Husqvarna och Gardena samt ett gäng hushållsmaskiner, ska stå på tomten hos en av villaägarna. Via en fast avgift från 99 kronor per månad kan grannar få tillgång till alla produkter utan att behöva förvara, äga eller underhålla.

Företaget Ihopa står bakom tjänsten och ansvarar för underhållet av boxen. Tillgång till den ges via ett digitalt lås och verktygen bokas via en digital kalender.

– Vi vet att folk vill dela, förutsatt att det är enkelt och lättillgängligt. Med Grannboxen krävs det bara några steg utanför den egna tomten, och bekvämligheten gör det attraktivt att dela på sällananvändningsprodukter, säger Johannes Dahlberg, grundare av Ihopa. 

Alla verktygsboxar innehåller el- och batteridrivna produkter som exempelvis högtryckstvätt, batteridriven motorsåg, häcksax, trimmer och blåsare samt skyddsutrustning som sågbyxor, skyddsglasögon, såghandskar och stövlar med sågskydd. Därtill har varje grannskap möjlighet att välja ytterligare fem produkter från ett urval.

Källa: Ihopa

 

25 mars 2021 Uppdaterad 26 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.