Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Krav på cirkularitet

Massa Mobiler På Hög

Sverige måste bli bättre på cirkularitet och ställa krav i upphandlingar, men ett av hindren är den svenska kemikalieskatten på it-produkter. Det framkom under panelsamtalet i samband med lanseringen av årets Circular Economy Outlook Report.

– Vår utmaning är inte att sälja produkter utan att få in produkter. Något som skulle förenkla och driva på utvecklingen är en lag om offentlig avyttring, precis som det finns en lag för offentlig upphandling, säger Sebastian Holmström, Circular Strategy Lead, på Inrego, under ett panelsamtal.

Standardisering och tydlighet

Inrego är ett bolag som samlar in, rustar upp och säljer vidare it-produkter och är ett av 35 stora bolag som ingår i rapporten Circular Economy Outlook Report 2021 från Cradlenet, ett nätverk med målet att hjälpa företag och organisationer med omställningen till cirkulär ekonomi.

I rapporten och i panelsamtalet vid lanseringen betonas vikten av mer handling från politiskt håll, som tillsammans med branschen bör utveckla standarder och certifieringar och göra det tydligare vad som krävs för att en produkt eller bolag ska få kalla sig cirkulär.

Cirkulära affärsmodeller skulle gynna alla.

Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete vid Linköpings universitet, menar att alla parter i samhället bör fokusera på just cirkularitet som ett område i sig.

– Politiken ägnar mycket tid åt klimatet, men inte lika mycket tid åt resurser. Vi pratar fortfarande om konsumenter och konsumtion snarare än användare och resurser, och vi pratar mer om avfallshantering än om resurshantering och däri ligger ett av de stora problemen.

Kemikalieskatt hindrar

Trots att många har framhållit vikten av cirkulär it är det enligt Sebastian Holmström just nu svårare än någonsin för bolag som Inrego att sälja begagnad elektronik. Bakgrunden är den nya kemikalieskatten, som innebär att företag som tillverkar eller tar emot skattepliktiga elektronikvaror ska betala skatt för dessa.

Sebastian Holmström Proffe

Sebastian Holmström, Circular Strategy Lead, på Inrego.

– Tanken är god men den slår helt fel. Vi behöver ta ett helhetsperspektiv och cirkularitet och klimat går hand i hand. Det finns egentligen inget egenvärde i att vara cirkulär, utan det handlar om att ta hand om resurser för att uppnå klimatmål. Sättet vi konsumerar och producerar varor måste förändras.

Nästa steg

Bättre samverkan kommer enligt Sebastian Holmström att vara avgörande för en fungerande cirkulär ekonomi. I linjära ekonomiska modeller kan alla köra sitt eget race, men för att skapa cirkularitet krävs tätare samarbete mellan olika affärsområden.

– Det finns ingen anledning att inte skapa förutsättningar för ett mer cirkulärt samhälle. Cirkulära affärsmodeller skulle gynna alla, eftersom det blir billigare för alla parter, säger han.

Kemikalieskatten

Företag som yrkesmässigt i Sverige tillverkar, för in eller tar emot skattepliktiga elektronikvaror ska betala skatt för dessa.

Skatten beräknas på varornas vikt utan emballage och är 11 kronor per kilo för vitvaror och 164 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten begränsas till maximalt 451 kronor per vara, så att en vara inte ska få en oproportionerligt hög skatt.

Det finns möjlighet att göra avdrag på skatten om vissa delar av varan inte innehåller någon brom-, klor- eller fosforförening. 

Källa: Skatteverket

10 februari 2021 Uppdaterad 11 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Kamera På Lager

Övervakning granskas

11 feb 2021 digit

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, granskar H&M:s och Apoteas användning av kameraövervakning på sina respektive lager. Enligt GDPR är kameraöverbevakning en form av personuppgiftsbehandling.

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Oppen Data 960640

Guide för öppen data

28 jan 2021 digit

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

3D Bild På Person Som Tar Täten Av En Klunga Människor

Kommuner ikapp 2035

14 jan 2021 digit

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Brev Postnord

Helst digital post

21 dec 2020 digit

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.